Regeringen og DF er enige om et nyt pointsystem for udlændinge, der vil familiesammenføres.

Unge under 24 år skal have dobbelt så mange point, som dem over, for at komme til landet.

- Vi vil gerne sikre, at dem der kommer til Danmark, de bidrager, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup, om aftalen.

Han kalder aftalen for strammer-politik, som samtidig gør, at unge under 24 år kan komme ind, hvis de kan bidrage med noget til landet.

Blandt andet erhvervsarbejde, studier og sprog kan give point.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kalder også aftalen for en stramning af de gældende regler.

- Det er i høj grad en stramning. Vi vil have nogle kvalifikationer, så man ikke kan vente sig til adgang, siger integrationsministeren.

Målet med aftalen er at stille krav om sprogkundskaber, uddannelse og erhvervserfaring for at sikre, at udlændingene kan og vil bidrage til det danske samfund.

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede omridset af aftalen for mere end en uge siden i forbindelse med aftalen om næste års finanslov. Men siden har den endelige udformning skabt intern uro i de to regeringspartier Venstre og De Konservative.

Uenigheden i Venstres folketingsgruppe brød ud, da Eyvind Vesselbo tirsdag krævede at få en drøftelse i folketingsgruppen, før aftalen kunne lukkes. Et krav, som gruppeformand Kristian Jensen hurtigt afviste. Sidst på dagen erklærede Vesselbo sig dog tilfreds.

Hos De Konservative har den tidligere folketingspolitiker Viggo Fischer kritiseret udlændingepakken for at være udansk og uværdig, mens en række konservative kredsformænd i en rundspørge har givet udtryk for, at udlændingepolitikken ikke skal strammes yderligere.

Aftalen hænger på Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, som sidder med det 90. mandat. han har på forhånd sagt, at han vil stemme for, men har dog også indikeret, at det forudsætter, at aftalen rammer inden for finanslovsaftalen - hvilket han forventer.

/ritzau/