Den seneste Gallup-måling viser, at kun 5,2 procent af vælgerne vil stemme på SF. Det er partiets dårligste meningsmåling siden valget.

Det bliver op ad bakke for den nye SF-formand, uanset om hun hedder Annette Vilhelmsen eller Astrid Krag.

Det nye politiske indeks fra TNS Gallup viser, at partiet ville få blot 5,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er den ringeste måling for Socialistisk Folkeparti siden valget i september sidste år, hvor partiet fik 9,2 procent af stemmerne.

Målingen viser helt utvetydigt, at SF er et parti i krise, konstaterer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- SF er blevet efterladt i krise, fordi Villy Søvndal gennem længere tid ikke har ledet partiet godt nok. Nu bliver det interessant at se, om formandsskiftet er enden på en lang nedtur, siger han.

Ifølge Thomas Larsen er der ingen tvivl om, at den nye formand står over for en enorm udfordring med at samle partiet igen.

- Rædselsscenariet er, at de interne stridigheder fortsætter og bliver ved med at skabe uro omkring partiet, siger han.

Formandskandidat og sundhedsminister Astrid Krag glæder sig til at få formandsvalget afgjort, så SF igen kan koncentrere sig om at gøre sig attraktivt over for vælgerne. Det fastslår hun i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

- Jeg tror, danskerne forventer, at vi bruger energien på at løse de problemer, de står med, i stedet for at diskutere SFs indre liv. Derfor er der også godt, at vi nu får en afklaring på formandsvalget, så vi igen kan trække i arbejdstøjet og levere politiske løsninger, siger Astrid Krag.

Hendes modkandidat, Annette Vilhelmsen, ønsker ikke at kommentere meningsmålingen eller fortælle, hvordan hun som ny formand vil lokke vælgerne tilbage til SF. Det vil Astrid Krag gerne.

- Jeg vil, hvis jeg bliver valgt, give SF en klarere profil og - sammen med Annette og resten af SF-holdet - vise danskerne, at vi har svarene på de udfordringer, danskerne slås med i deres hverdag, siger sundhedsministeren, der afviser, at SFs position som regeringsparti er skyld i partiets svigtende vælgertække.

- Det afgørende for mig i politik er ikke at markere principielle synspunkter, det er at levere konkrete løsninger. Det gør vi bedst i regering, fastslår hun.

Mens SF lider, går det forrygende for regeringens støtteparti, Enhedslisten, der står til 11,1 procent af stemmerne.

For Socialdemokraterne er dagens Gallup den bedste måling siden maj. Partiet har været nede at snuse til 15 procent, men ifølge det politiske indeks vil 21 procent af vælgerne stemme på Socialdemokraterne i dag.

- I et historisk perspektiv er det skuffende for Socialdemokraterne at få 21 procent af stemmerne, men når det er sagt, er det vigtigt for Helle Thorning-Schmidt, at partiet kommer over smertegrænsen på 20 procent, siger Thomas Larsen.

Politisk ordfører Magnus Heunicke noterer sig, at den seneste tids meningsmålinger har strittet i flere forskellige retninger.

- Jeg synes, vi skulle holde op med at bruge så meget tid på meningsmåling og i stedet fokusere på politikken. Men jeg er naturligvis tilfreds med, at går fremad, selv om niveauet stadig ikke er godt nok, siger han.

Gallup-målingen rokker ikke ved styrkeforholdet mellem de to blokke. Den blå opposition står således stadig til en sikker sejr med 53,3 procent af stemmerne.