Regeringen lancerer mandag en ny forskningsstrategi for psykiatrien, der blandt andet omfatter finansiering af ny forskning for 75 millioner kroner.

Det danske sundhedsvæsen skal være bedre til at behandle psykiske lidelser.

Derfor har regeringen i en ny forskningsstrategi afsat 75 millioner kroner til blandt andet at forske mere i, hvorfor nogle udvikler en psykisk lidelse, hvorfor mennesker med psykiske lidelser ofte dør tidligere end andre, og hvordan man bedst muligt inddrager pårørende i behandlingen.

Strategien er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Socialstyrelsen og inddragelse af eksperter, patienter og pårørende.

Der skal også forskes mere i anvendelsen af tvang i psykiatrien. Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) håber, at den nye forskning er et skridt på vejen mod regeringens målsætning om, at bæltefikseringer halveres inden 2020.

»Som menneske og psykiatrisk patient må det kunne føles meget grænseoverskridende at blive spændt fast i seler eller remme mod sin vilje. Derfor har vi også i regeringen taget en lang række initiativer, der skal reducere brugen af tvangen i psykiatrien. Og forskningen spiller i den forbindelse en meget vigtig rolle, blandt andet fordi den kan være med til at forbedre de indsatser, der allerede er i gang rundt om i landet, og udvikle nye, så vi kan forebygge, at patienter bliver udsat for tvang,« siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) glæder sig over, at forskning i psykiske lidelser får en højere prioritering.

»Vi ved alt for lidt om, hvorfor så mange danskere får psykiske sygdomme. For den psykisk syge og de pårørende er det en kæmpe byrde at stå med en sygdom, hvor viden og behandlingen er begrænset. Vi skal vide meget mere om, hvordan vi bedst hjælpe og behandle de familier, der plages af psykiske lidelser. Derfor er det altafgørende, at vi får forskning op i et meget højere gear end i dag. Det gør vi nu for at forhindre, forebygge og behandle psykisk sygdom.« siger hun.