Alle partier i Folketinget har været med til at fordele 857 millioner kroner til forskning og innovation. Forskning i alt fra beskæftigelse til medicinsk cannabis er tilgodeset i aftalen.

Samtlige partier i Folketinget er torsdag blevet enige om, hvordan 857 millioner bedst kan hjælpe dansk forskning.

Den brede aftale glæder uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), der ser store fordele i, at alle partier i Folketinget har sat deres præg på den endelige aftale.

»Det er et rigtigt godt resultat, vi er nået frem til i bred enighed. Aftalen vil sikre vækst og beskæftigelse i Danmark, fordi forskning og innovation er helt afgørende for Danmarks fremtid,« siger Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

455 af de mange millioner går til Danmarks Innovationsfond, og derudover er en række programmer og institutioner på forskning- og innovationsområdet videreført. Aftalen fokuserer dog ikke udelukkende på forskning, der direkte påvirker vækst og beskæftigelse, der er også plads til andre vigtige forskningsområder, påpeger ministeren:

»Det er vigtigt, vi får løftet psykiatrien. Psykiske lidelser tegner sig for en rigtig stor andel af det totale sygdomsbillede, og vi har som mål at ligestille psykiatrien med fysiske sygdomme. Derfor er det rigtig godt, at der er afsat 30 millioner i både 2015 og 2016 til psykiatriforskning,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Også uden for regeringen er der tilfredshed med forskningsaftalen. Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen (V), er særligt glad for, at aftalen har fokus på at skabe arbejdspladser i Danmark.

»Det er en god aftale, der kanaliserer flere midler direkte ud i arbejdspladser. Eksempelvis har Venstre sikret 130 millioner kroner til forskning i fødevareproduktion – det er noget, som man kommer til at kunne mærke i erhvervet,« siger Esben Lunde Larsen.

I den anden ende af Folketingssalen har Enhedslisten blandt andet sikret, at det bliver muligt at forske i medicinsk cannabis.

»Jeg er rigtigt glad for, det er lykkes os at sikre midler til, at der kan forskes i medicinsk cannabis. Der er meget, der tyder på, at cannabis kan hjælpe patienter med sclerose og epilepsi. Det er vigtigt, at vi får mere viden, så det kan komme patienterne til gavn,« siger forskningsordfører Rosa Lund (Ø).