Ny mail belaster Bødskov i Christiania-sagen

Presset vokser nu på justitsminister Morten Bødskov (S) i den omstridte sag om aflysningen af Pia Kjærsgaard og hele Retsudvalgets besøg på Christania i februar sidste år.

BT kan bringe en mail, der sår alvorlig tvivl, om de hidtidige forklaringer i den omstridte sag fra både justitsministeren og daværende formand for retsudvalget Anne Baastrup om, at aflysningen skyldtes et afbud fra Københavns Politidirektør, Johan Reimann.
Hidtil har det været fremme, at aflysningen ikke alene skyldtes, at Johan Reimann ikke kunne ledsage Retsudvalget den pågældende dag, men også at der lå en trusselsvurdering fra PET, som var forbundet med, at Dansk Folkepartis daværende leder Pia Kjærsgaard skulle med på turen. Trusselsvurderingen var dog af yderst fortrolig karakter, hvorfor den blev holdt skjult for Retsudvalget.

En mailkorrespondance mellem Københavns Kommune og Retsudvalgets sekretær fem dage før Christania-besøget 29. februar får nu flere retsordførere til at mistænke Morten Bødskov for at have konstrueret historien om, at Johan Reimann ikke kunne den pågældende dag, så han havde en undskyldning for at aflyse besøget.
 
Københavns Kommune skulle have deltaget med to ledere på frokostmødet med Johan Reimann i Folketinget, inden turen på fristaden. Derfor havde kommunen og ledelsen i Københavns Politi siden 1. februar været i dialog om at udarbejde et oplæg til Retsudvalgets medlemmer om situationen på Christiania.

Alligevel blev kommunen aldrig kontaktet af Københavns Politi om, at Johan Reimann måtte melde afbud. I stedet skriver en udvalgssekretær 24. februar en mail til kommunen om, at turen var aflyst, fordi Reimann havde meldt afbud.
- Det er da noget værre noget. Jeg er i løbende dialog med politiet, men de har ikke nævnt noget om, at de ikke kunne deltage, skriver fuldmægtig i Københavns Kommune Louise Nordskilde i et svar samme dag til Retsudvalget.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper mener, at presset vokser på Bødskov.

- Hvis Københavns Kommune har været i en løbende dialog med politiet, men ikke har fået at vide, at politidirektøren ikke kan, så åbner det nogle nye spørgsmål. Uanset hvad, er det ikke i orden ikke at fortælle retsudvalget den fulde begrundelse for aflysningen. Men med de nye oplysninger opstår et måske endnu mere present spørgsmål, om man simpelthen har fundet på, at Johan Reimann, ikke kunne deltage, siger hun.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er enig. Han mener, at alt nu tyder på, at undskyldningen med, at den daværende politidirektør Johan Reimann ikke kunne ledsage retsudvalget på Christiania er pure opspind.
 
- Det er interessant, at Københavns Kommune ikke havde hørt noget fra politiet om, at politidirektøren ikke kunne. Det er med til at tegne et billede af, at undskyldningen med Johan Reimann ikke kunne, er konstrueret til lejligheden, siger han.

Pia Kjærsgaard selv er rystet over forløbet i sagen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Bødskov har talt usandt i den her sag. Jeg tror ikke på, at Reimann lige pludselig melder afbud, men derimod er afbuddet fabrikeret til lejligheden. De nye oplysninger viser jo også, at det er nogen meget tynde forklaringer i sagen, siger hun.

Morten Bødskov er kaldt i samråd om sagen på tirsdag, og han har ikke nogen kommentarer til den nye udvikling.

Læs også: