Udspil fra tre socialdemokrater, der vil overføre ressourcer fra velfungerende børnehaver, skoler og plejehjem til de socialt belastede, får lunken modtagelse i partiet.

Frisk tankegang, men ikke særlig realistisk.

Det er holdningen i Socialdemokratiet til forslaget fra tre partimedlemmer, som vil indføre et nyt klassekampsværktøj, hvor ressourcerne fordeles efter en »progressiv tilskudsmodel«. Eksempelvis vil de tage penge fra velstillede skoler og børnehaver og give dem til institutioner i socialt belastede områder.

Bag udspillet, som blev bragt i Politiken lørdag, står folketingsmedlemmerne Pernille Rosenkrantz-Theil og Jens Joel samt børne- og ungeborgmester i København, Anne Vang.

- Hele idéen er at pege på en mulighed for at lave yderligere omfordeling af de økonomiske ressourcer i vores samfund, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Politiken.

Men i S-toppen er begejstringen behersket. Næstformand i folketingsgruppen, Ane Halsboe-Larsen, advarer imod, at man i omfordelingens navn nedbarberer de velfungerende institutioner.

- I Socialdemokratiet mener vi, at også de ressourcestærke familier skal være en del af vores fælles velfærdssamfund. Og der er ikke meget vundet, hvis vi udhuler tilbuddene så meget, at de fravælger fællesskabet og kun benytter sig af private tilbud, siger hun.

Ane Halsboe-Larsen er enig i de tre partifællers »grundtanke«, men mener, at man også på andre måder kan bekæmpe den negative sociale arv. Hun nævner den nye udligningsordning, hvor rige kommuner skal aflevere en større bid til de mindre rige. Regeringen arbejder også på en social taxameterordning i skolesystemet, påpeger hun.

Ishøj Kommunes S-borgmester, Ole Bjørstorp, mener heller ikke, at udspillet er særlig gangbart, når det skal overføres til praktisk politik.

- Det er jo en smuk og frisk tanke, for det er dem, der har mest brug for det, som også skal have mest. Men man kan jo ikke bare flytte midler fra ét plejehjem til et andet. Det tror jeg ikke, at man vil slippe godt af sted med i kommunerne. Vi kan i hvert fald ikke gøre det her i Ishøj, siger borgmesteren.

Udspillet fra de tre socialdemokrater er et led i en såkaldt 2032-debat, hvor partiforeningerne frem til kongressen i efteråret kan byde ind med nye idéer.

Socialdemokratiets regeringspartner, Radikale Venstre, vil derfor slet ikke kommentere udspillet.

- Vi har lavet en aftale med Socialdemokratiet om, at vi ikke kommenterer, når det vedrører 2032-planen. Der er både noget, hvor vi er enige, og noget hvor vi er imod og ryster på hovedet af, siger gruppeformand, Marianne Jelved.

Spørgsmål: Men ryster du på så på hovedet af udspillet om det nye klassekampsværktøj?

- Det har jeg ingen kommentarer til.