Den nyslåede minister Dan Jørgensen var torsdag yderst kortfattet, da han blev konfronteret med sine tidligere, og meget markante, udmeldinger på eksempelvis dyrevelfærdsområdet.

»Jeg vil selvfølgelig være garant for regeringens politik.«

Sådan faldt ordene fra Dan Jørgensen, Danmarks nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, torsdag aften, da han officielt havde fået overdraget ministeriet af ny justitsminister Karen Hækkerup (S) og mødte et massivt presseopbud. Det skriver B.dk.

Men i løbet af sin politiske karriere har Dan Jørgensen ellers gang på gang kørt en mere konfrontatorisk linje mod landbruget og i kampen for at sikre bedre dyrevelfærd, end hvad den nuværende regering har lagt for dagen.

Det var imidlertid svært, for ikke at sige umuligt, at få den nye minister til at forholde sig til sine tidligere synspunkter og mærkesager. Mærkesager, der blandt andet i 2012 sikrede ham titlen som Årets Dyreven, uddelt af Dyrenes Beskyttelse, og samme år sikrede ham Dyrevelfærdsprisen, uddelt af 25 danske dyreværnsforeninger.

Kun spørgsmål om minkavl - som han tidligere har argumenteret for helt burde forbydes - ville han forholde sig til. Og her er der sket forbedringer siden hans udtalelser, understregede han.

»Det forslag (forbud mod minkavl, red.) viste sig overhovedet ikke at have nogen opbakning, der var jo overhovedet ikke et flertal for det. Jeg vil da også godt indrømme i dag, at det var et forslag, der blev stillet for at starte en debat på et tidspunkt, hvor jeg, som så mange andre, var meget rasende på minkerhvervet. Man skal give kredit til de politikere, der så har taget problemet op og har gennemført forbedringer. Men jeg vil også sige, at minksektoren jo har et ansvar for at behandle de dyr ordentligt,« sagde Dan Jørgensen.

Skaren af journalister ville gerne høre den nye ministers holdning flere af de emner og mærkesager, han tidligere har beskæftiget sig med. Men forgæves. Dan Jørgensen ville ikke kommentere på hverken forholdene for svin, som han ellers har kritiseret kraftigt, eller på dyrevelfærden for burhøns, som han tidligere har ment burde forbydes.

»Jeg vil ikke gå ind i detaljer. Jeg vil ikke kommentere på konkrete ting,« lød det kortfattet fra Dan Jørgensen.

Spørgsmål: Er det et spørgsmål om, at dine holdninger fra tidligere har ændret sig?

»Nej, det er et spørgsmål om, at jeg lige er kommet. Jeg kan ikke navnene på min nærmeste medarbejdere, jeg ved ikke, hvad der ligger i lovprogrammer, og jeg er slet ikke kommet på plads. Derfor udtaler jeg mig i dag om visioner, men jeg kommer ikke til at gå ind i det der,« gentog Dan Jørgensen.

Spørgsmål: Du sagde i din tiltrædelsestale, at politik handler om idealer. Kommer du til at skulle sætte dine idealer på pause, mens du skal føre regeringens politik?

»Politik handler jo selvfølgelig om idealer og om at lægge en retning for sin politik, men jeg

kender ikke nogen, der får al deres politik igennem. Det handler om at skabe resultateter. Du lægger retningen med dine idealer, men skaber resultaterne ved at samle flertal. Derfor skal jeg være en kompromismager,« forklarede den nye minister med henvisning til, at han i sin tid i Europa-Parlamentet, og trods stærke uenigheder, netop har fået indgået kompromiser med parlamentets højrefløj på eksempelvis pesticide-området.

Spørgsmål: Vil du hellere se dig selv som forbrugerminister end minister for erhvervet?

»Nej, og jeg har sagt det ret mange gange i dag. Det handler om begge dele, og det er noget, jeg mener helt ind i hjertet. Jeg skal både være erhvervets minister og forbrugernes minister, og det tror jeg i øvrigt ikke er et kontroversielt synspunkt,« fastslog Dan Jørgensen og fortsatte:

»Hvis ikke forbrugerne føler, at man kan stole på kvaliteten og på fødevaresikkerheden, at dyrevelfærden er i orden, og miljøet bliver passet på, så holder forbrugerne jo også op med at efterspørge varerne. Så det handler om begge dele, og det skal altid være en strategi, der går på to ben.«

Spørgsmål: Får du en opgave med at overbevise erhvervet om, at du ikke er så slem, som mange måske tror?

»Jeg tror det egentlig ikke. Jeg har altid haft et rigtig godt forhold og samarbejde (med fødevare- og landbrugsorganisationer, red.), og det skulle da være underligt, hvis de kunne samarbejde med mig, da jeg sad i Europa-Parlamentet, men vil stoppe, nu jeg er blevet minister. Jeg tror godt, at vi kan finde fælles fodslag,« lød vurderingen fra den nyslåede fødevareminister.