Selvom en frisk rundspørge blandt cirka 5.000 danskere viser solid opbakning til at skærpe kursen over for rygerne, kommer en lovstramning ikke på tale. I hvert fald ikke, hvis det står til SF og Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er rigtig positivt, at danskernes holdning til rygning har rykket sig. Det har medvirket til, at både den tidligere og nuværende regering har kunnet stramme rygeloven, men indtil videre har vi ingen planer om at stramme den yderligere, siger sundhedsordfører for regeringspartiet SF, Özlem Cekic.

På den modsatte fløj er der heller ikke interesse for at stramme rygeloven yderligere. Dansk Folkeparti sagde nej, da rygeloven blev strammet i april i år. Og undersøgelsen, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening, får ikke sundhedsordfører Liselott Blixt til at vakle.

- Man skal ikke lovgive på baggrund af meningsmålinger. Vi ser flere og flere undersøgelser, hvor man gerne vil forbyde rygning mere og mere. De resultater kommer blandt andet i kraft af, at flere er holdt op med at ryge, siger hun og uddyber:

- Jeg mener ikke, at fordi man er blevet en større flok, der vil den samme vej, så skal man træde på de mennesker, der stadig gerne vil ryge. Det er ikke fair at hetze den gruppe, fordi man selv er holdt op og derfor gerne vil stramme lovgivningen endnu mere. Det er mobning, siger Liselott Blixt.

I rundspørgen fra Epinion siger 62 procent ja til at indføre rygeforbud i erhvervskøretøjer. I dag er det tilladt at ryge i kranen, firmabilen og andre erhvervskøretøjer, så længe man kun er sig selv. Undersøgelsen viser desuden, at 44 procent siger ja til at forbyde rygning i biler generelt.

Stramningen tidligere på året gjaldt uddannelsesinstitutionerne, hvor der blev indført et totalt rygeforbud på institutioner for børn og unge under 18 år. Rygeloven blev indgået mellem regeringen og Enhedslisten. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra støttepartiet om rundspørgen.

Hjerteforeningen glæder sig over den brede tilslutning blandt danskerne til en stramning af loven.

- Noget tyder på, at danskerne er parate til at skærpe rygeloven yderligere. Også når det drejer sig om bilen eller køretøjet som arbejdsplads. Vi arbejder for, at ingen skal udsættes for tobaksforurenet luft, når de går på arbejde, siger Hjerteforeningens direktør, Inge Vestbo.

Liselott Blixt ser helst, at medarbejderen selv kan bestemme.

- Vi mener stadig, at sidder du i dit køretøj alene, og det ikke er til gene for andre, så kan vi ikke se nogen grund til at forbyde rygning. Heller ikke selv om 60 eller 70 procent siger, at det bør forbydes, siger hun.

Özlem Cekic ønsker ikke at svare endegyldigt på, om den danske rygelov er strammet for sidste gang:

- Det ved jeg ikke. Indtil videre har vi ingen planer om at stramme den yderligere, men om det kommer til at ske på et tidspunkt, er alt for tidligt at sige. Nu må vi vente og se, hvordan den fungerer, siger hun.

Ændringerne af rygeloven, som politikerne blev enige om tidligere på året, trådte i kraft 15. august.

Her er resultaterne af rundspørgen fra Epinion:

Mener du, at det i Danmark bør være forbudt at ryge i erhvervskøretøjer generelt?
Ja: 62 procent
Nej: 29 procent
Ved ikke: 10 procent

Mener du, at det i Danmark bør være forbudt at ryge i biler generelt?
Ja: 44 procent
Nej: 46 procent
Ved ikke: 10 procent.

Antal adspurgte: 5.024

Kilde: Epinion for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse.