Sagsbehandlingstiden for asylansøgere skal halveres til næste år. Det er det ambitiøse mål med en asylaftale, som regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance er næsten klar med.

Mindre uvished og bekymring for fremtiden. Asylansøgere skal have markant hurtigere svar på, om de får asyl i Danmark eller ej.

Sådan lyder løftet fra regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance i den asylaftale, som formentlig bliver præsenteret i dag, onsdag. Det skriver Berlingske.

Som en del af aftalen er partierne enige om at bruge 15 mio. kr. på at halvere den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for asylansøgere i løbet af 2013.

- Det er et ambitiøst mål og en historisk satsning, som er med til at sikre en langt mere effektivt behandling af asylsagerne end hidtil, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Berlingske.

I dag tager det i snit 100 dage at få behandlet en asylsag hos Udlændingestyrelsen, otte måneder hvis ansøgeren anker sit afslag til Flygtningenævnet og cirka et halvt år, hvis man som sidste mulighed søger om humanitært ophold hos Justitsministeriet. Det er disse sagsbehandlingstider, der nu skal halveres.

Enhedslistens integrationsordfører, Jo­han­ne Schmidt-Nielsen, er glad for resultatet af de månedlange forhandlinger:

- Netop ventetiden og uvisheden er nedbrydende for asylansøgerne, så derfor er det i alles interesse, at sagsbehandlingstiden bliver så kort som mulig, siger hun til Berlingske.

- Hvis ens sag ender med, at man får asyl, så kan man hurtigere komme i gang med at blive integreret i det danske samfund, og hvis man får afslag, kan man blive sendt hjem.

At sikre hurtig afklaring for den enkelte til gavn for samfundet er ifølge LAs integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, »en klassisk liberal tanke«.

- Jo hurtigere en asylansøger får et nej, desto nemmere vil det være at få folk tilbage til de lande, de kommer fra. Det har været en vigtig sag for os at få halveret ventetiden i forhold til i dag, siger Simon Emil Ammitzbøll til Berlingske.

De 15 mio. kr. til hurtigere sagsbehandling stammer fra finansloven for 2012 og bliver tilført asylsystemet allerede nu. Pengene skal fordeles fleksibelt over Udlændingestyrelsen, Flygtningenævnet og Justitsministeret sådan, at de ekstra ressourser i form af mandskab eller nye systemer løbende kan sættes ind der, hvor sagsbunkerne vokser sig størst.

Ifølge den humanitære organisation Dansk Flygtningehjælp er sagsbehandlingstiden et af de helt rigtige steder at sætte ind:

- Asylansøgeres kompetencer slides langsomt ned, når de sidder og venter i uvished i lang tid i centrene. De bliver simpelthen psykisk nedbrudt, siger generalsekretær Andreas Kamm, som roser den nye aftale.

I 2011 søgte 3.806 personer om asyl i Danmark, og allerede i juli i år var tallet oppe på 3.229. Stigningen ventes at fortsætte i 2013, men det er der taget højde for, understreger Morten Bødskov.

- Det er klart, at det vil være en uforudset udfordring, hvis der udbryder krige lige uden for Europas grænser, men det er vores vurdering, at det er muligt at halvere sagsbehandlingstiden i 2013, siger han.

Efter et halvt år skal der følges op på, om målene i asylaftalen bliver nået, og både Enhedslisten og LA vil følge udviklingen nøje:

- Når vi indgår en aftale om at halvere sagsbehandlingstiden, så halverer vi sagsbehandlingstiden, fastslår Simon Emil Ammitzbøll.

Et andet delelement i asylaftalen er, at afviste familier, som ikke kan hjemsendes, får mulighed for at bo uden for asylcentrene ét år efter afslaget. Hvis ansøgerne begår kriminalitet og idømmes en fængselsstaf må de dog vinke farvel til tilbuddet.

Reglerne for, hvordan man får få asyl i Danmark, ændres ikke.