Dansk Folkepartis næstformand og udenrigsordfører, Søren Espersen, er mere lavmælt og kortfattet end normalt, da han tager telefonen:

»Jeg vil ikke sige så meget på grund af omstændighederne. Men jeg er rystet i min grundvold,« siger han.

»Jeg er faktisk dybt ulykkelig,« tilføjer han.

Grunden er et interview i Politiken med hans niece Rikke Karlsson, der sidste år sprang fra Dansk Folkeparti, som hun repræsentetrede  i Europa-Parlamentet og blev løsgænger. Det skete i protest mod, at at hun følte, at Morten Messerschmidt pressede hende til at skrive under på nogle papirer i forbindelse med partiet og fonden Meld og Feld.

Her flirter Rikke Karlsson med DFs hovedfjende De radikale, som hun endda tidligere har været medlem af.

»Jeg har jo faktisk været medlem hos Det Radikale Venstre tidligere - det er der nok ikke så mange, der ved,« siger hun i artiklen, angiveligt med et smil.

Men hun fortæller også, hvordan hun har haft det fysisk dårligt ved at skulle stemme for DFs mærkesager i Parlamentet, mens hun stadig sad i DF-gruppen. Holdninger, der intet har med fonden Meld og Feld at gøre.

Mens DF og andre partier råbte på mere grænsekontrol, da flygtningepresset steg, og flygtningstrømmene gik på de danske motorveje, havde Rikke Karlsson det stik omvendt. Især børnene påvirkede hende.

»Det føltes ikke rigtigt i min mave at bruge vold mod folk for at holde dem ude, når de kommer som flygtninge med deres børn i hænderne,« siger hun.

En dag skulle hun ned i salen og stemme nej til fælles fordeling af flygtningene mellem EU-landene. Men hun kunne ikke.

»Jeg stod på mit kontor og kunne mærke i min mave, at jeg ikke kunne gå ned og stemme loyalt med min gruppe. Jeg kunne bare ikke. Så jeg blev simpelthen på kontoret og undlod at stemme. Når man begynder at have det sådan, må man erkende, at det ikke er i orden,« siger Rikke Karlsson til Politiken.

Da Rikke Karlsson i  oktober meldte sig ud af Dansk Folkeparti, mente tidligere partifæller, at hun burde nedlgge sit mandat, men hun fortsatte som løsgænger.

»Jeg har ikke tillid til at lægge det mandat tilbage til Dansk Folkeparti,« siger hun.

Ifølge BTs kilder vil hun nu blive udsat for yderligere pres til at nedlægge mandatet.