Frygt på Christiansborg for, at nyt parti fisker folketingsmedlemmer fra DF og udløser politisk kaos.

Opstillingen af det nye højrefløjsparti Nye Borgerlige er dårligt nyt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

De tre ultimative krav, som partiets stifter Pernille Vermund lagde frem torsdag, kan gøre det næsten umuligt for Løkke at danne regering igen, hvis den nuværende højspændte situation på Borgen udløser et folketingsvalg.

Det forudser den politiske kommentator Jarl Cordua. Han har et indgående kendskab til det indre partiliv i Venstre.

»Hvis hun stiller de tre krav, kan der næppe dannes en borgerlig regering. De krav kan Venstre ikke holde til,« siger han.

Pernille Vermund kræver et fuldstændigt stop for al asylbehandling i Danmark, at alle udlændinge skal forsørge sig selv, og at kriminelle udlændinge skal udvises efter første dom.

Selv om hun også understreger, at hunikkevil vælte en borgerlig statsminister, kan Løkke løbe ind i problemer, førend han aner.

Rygter om strammerfløjen

Både i Venstre og i Dansk Folkeparti spekuleres der lige nu i, om flere medlemmer af DF vil lade sig friste til at gå over til Nye Borgerlige og dermed sikre det ny parti øjeblikkelig repræsentation i Folketinget.

Kilder i de to partier hæfter sig ved, at strammerfløjen i Dansk Folkeparti i vidt omfang deler holdninger med Pernille Vermund. Strammerfløjen omfatter folk som Marie Krarup, Kim Christiansen, Pia Adelsteen, Ib Poulsen, Christian Langballe og Alex Ahrendtsen.

Flere af dem ønsker ligesom Nye Borgerlige en strammere udlændingepolitik med en benhård kritik af islam i alle sine afskygninger. Dertil kommer, at flere af dem også ønsker, at Danmark skal følge Storbritannien og melde sig helt ud af EU.

Foreløbig er al snak om partihop ren spekulation, men bare det, at man er begyndt at snakke om det, viser, at nervøsiteten er begyndt at brede sig i blå blok.

DFs udlændingeordfører Martin Henriksen opfatter det nye parti som et frisk pust.

»Det kan man sagtens sige. Det er altid spændende, når der kommer nye partier,« siger han.

Martin Henriksen har bemærket, at Nye Borgerlige kalder DFs udlændingepolitik for blødsøden. Den påstand vil han ikke have siddende på sig.

»Det kan enhver jo komme og sige. Jeg synes faktisk, at deres udlændingepolitik er lidt mere lempelig end vores. Men det får vi jo rig lejlighed til at diskutere i den kommende tid, og så må vælgerne på et tidspunkt tage stilling til det. Det tager vi med sindsro,« siger han.

Hvis et eller flere medlemmer af DFs folketingsgruppe hopper af til Pernille Vermunds ny parti, kan det ifølge Jarl Cordua få ret uoverskuelige konsekvenser for Løkkes smalle Venstre-regering.

»Så kan alt ske, og valget rykker tættere på. Det vil blive helt kaotisk for Løkke at skulle forhandle sin 2025-plan. I den situation kan det blive nødvendigt at få renset luften med et valg. Man kan også forestille sig, at Kristian Thulesen Dahl kunne have et ønske om at få renset luften og få kvalt oprøret,« siger Jarl Cordua.

Spørgsmålet er, hvordan Pernille Vermund vil reagere, hvis en eller flere folkevalgte pludselig banker på hendes dør. For et par dage siden meldte to kommunalpolitikere fra DF sig ind i hendes parti.

En af dem var Vivi Jensen, som sidder i regionsrådet i Nordjylland og i byrådet i Hjørring. Men hun meldte sig hurtigt ud igen, da hun fik læst Nye Borgerliges principprogram. Vivi Jensen er førtidspensionist og frygter, at partiet vil skære i SU og kontanthjælp.

Meningsfæller er velkomne

Det er imidlertid en helt anden sag, hvis et eller flere medlemmer af Folketinget pludselig springer over til det ny parti.

På det punkt er Pernille Vermund mindre klar i mælet. Hun kan af gode grunde ikke forholde sig til en hypotetisk situation. Er det for eksempel folk, der virkelig brænder for sagen, eller folk, der bare gør det af egoistiske grunde?

»Hvis de støtter partiets program og vil gøre en indsats for Nye Borgerlige, vil de i udgangspunktet være velkomne. Men det vil i sidste ende være en hovedbestyrelsesbeslutning,« siger hun.