Man har ingen venner i politik, når det går galt, siger tidligere kolleger

Sygemeldte Morten Messer-schmidt (DF) er nu politisk helt alene i verden. Politik er en benhård metier, og den tidligere populære stemmesluger mærker medaljens bagside. Man har ingen venner, når man står midt i en skandale. Tidligere venner er bange for at kontakte en, fordi de frygter, at skandalen vil smitte af på dem selv.

Det siger både Jens Rohde, der sidder i Europa-Parlamentet for de Radikale, og det tidligere medlem af DFs folketingsgruppe Colette Brix, der nu er folketingskandidat for Venstre, efter at skandalen om Dansk Folkepartis brug af EU-midler har sendt Morten Messerschmidt ud i kulden.

»Det er så modbydeligt, når et parti falder et medlem i ryggen, og jeg har jo selv prøvet det,« siger Jens Rohde, der blev fyret som Venstres spidskandidat i 2012, efter at have skrevet en kronik, der ikke faldt i ledelsens smag.

Falder og falder og falder

»Jeg kender følelsen af, at man lukker øjnene og bare føler, at man falder og falder og falder. Jeg vil ikke forsvare noget, Morten har gjort. Men der er en menneskelig side af det. Og de andre i gruppen har jo været med. Anders Vistisen siger, at han vil overveje, om Morten Messerschmidt skal fortsætte i politik. Han var jo aldrig selv kommet ind, hvis det ikke var for Messerschmidts stemmer. Jeg har skrevet til Morten under forløbet. Kristian Thulesen Dahl smyger sig udenom sit ansvar,« siger Jens Rohde, der også raser over Vistisen på Facebook:

»Jeg brækker mig. Du var intet uden Morten, og nu begynder du at belære og spille snehvide, selvom du var med hele vejen. Af alle ........ er du dog den værste. Føj for satan!«

Colette Brix synes også, behandlingen af Messerschmidt er meget hård:

»Lige så snart, der er en plet eller noget, der ikke lige går efter bogen, så er du helt alene. Ingen vil røre ved dig. De tidligere venner er så bange for, at det skal koste dem noget,« siger Colette Brix og fortsætter:

»Jeg er dybt chokeret over det, der er sket. Jeg har aldrig forestillet mig, at det her kunne ske for DF.«

Morten er sin egen

Colette Brix uddyber:

»Morten har altid haft en høj profil. Han har brugt hele sin ungdom på Dansk Folkeparti, men han stikker jo lidt ud. Han er sin egen. Han er lynende intelligent, og han har gjort rigtig meget for partiet. Men jeg kan ikke rumme, hvad der er sket her. Noget må være gået helt galt i kommunikationen. Der er jo regler, og folk må da opdage, at der flyder penge ind og ud af konti. Jørn Dohrmann må have vidst, hvad der foregik, og det må Kristian Thulesen Dahl også have opdaget. Men hvis det var et firma, var de folk jo røget ud af klappen med det samme,« siger Colette Brix.

Anders Vistisen, gruppeformand for DF i Europa-Parlamentet, afviser kritikken:

»Jeg forholder mig ikke så meget til, hvad de (Colette Brix og Jens Rhode, red.) har af holdninger, jeg kan bare konstatere, at ikke engang Europa-Parlamentet vurderer, at det er forkert. Det er en moralsk vurdering. Vi har hele tiden vidst, hvordan pengene er anvendt,« siger han.

Tidligere EU-parlamentariker for Socialdemokraterne Freddy Blak sad i budgetkontroludvalget i 1989-2004. Han mener, at hele DF-ledelsen bør gå af.

»Hvis jeg havde været i Europa-Parlamentet i dag, så havde jeg krævet, at både Thulesen Dahl, Søren Espersen og Messerschmidt øjeblikkeligt skulle nedlægge deres mandater. Hvis en tyveknægt blev taget, bliver han heller ikke uskyldig af at levere pengene tilbage,« siger Freddy Blak, der i dag er medlem af Region Sjælland.

Ifølge Anders Vistisen har Freddy Blak dog ’misforstået sagen’:

»Ingen er taget i at være tyve. Vi har ikke taget penge, der ikke er tilkommet os. Vi har åbent og ærligt erkendt, at vi ikke har gjort tingene godt nok. Det er beklageligt, hvis Freddy har misforstået sagens sammenhæng,« siger Vistisen.