I et stort interview i BT Søndag hejser Mogens Lykketoft det store advarselsflag. Hvis vi bare skærer videre i velfærdssamfundet, risikerer vi at ende i rigtig fattigdom.

- Hvis arbejdet skal kunne betale sig for alle i en hvilken som helst situation, også den enlige mor på kontanthjælp med tre børn i institutioner, så skal vi sænke det generelle niveau for kontanthjælp og dagpenge helt uacceptabelt meget for alle. Sådan et samfund vil jeg ikke ha’, siger Lykketoft og peger på konsekvensen:

- Det vil blive et samfund, hvor vi genindfører rigtig fattigdom, som de borgerlige eksperimenterede med at gøre det med startydelsen for de nye danskere. Det var efter min mening utåleligt. Vi vil ikke ha’ mennesker i det her land, som er så fattige, at de ikke kan give deres børn bare den allermest anstændige opvækst, siger Folketingets formand.

I disse uger er regeringen ved at færdiggøre den pakke, der skal sikre Danmark vækst og nye arbejdspladser. Det bliver især et udspil, som vil gøre erhvervslivet glade. I sidste uge åbnede finansminister Bjarne Corydon til maskinrummet og fortalte i Politiken, at det især er i det private, arbejdspladserne skal skabes – ikke det offentlige.

Lykketoft ønsker ikke at blande sig i regeringens aktuelle kurs. Han var selv finansminister i 90erne, da der blev skabt 200.000 nye arbejdspladser på en kickstart, hvor man ikke gik sparevejen, men vækstvejen.

Den retning for økonomisk vækst ser Lykketoft gerne brugt igen i dag, men han skyder skylden på den hårde kurs i EU mere end på den danske regering:

- Den koncert, der dirigeres af Fru Merkel gør det altså sværere at føre en offensiv politik. Tyskland er den toneangivende økonomi i Europa, og den slår en takt, som er anderledes end den, jeg i hvert fald synes, der skulle slås lige nu. Men vi er en del af det Europa, hvad enten vi vil det eller ej, siger Lykketoft.Og det helt store omdrejningspunkt i den politiske dagsorden, konkurrenceevnen, behøver ifølge den tidligere skatte-, finans- og udenrigsminister ikke ende i lavere lønninger til os alle sammen.

- Merkels kurs er orienteret efter at bringe gæld ned først og skabe job bagefter, hvor Obama f.eks. i USA prøver at gøre det modsatte. Det gør det svært at få handlefrihed til at føre en offensiv, beskæftigelsesfremmende politik, når den forståelse, der er i Europa, er så forholdsvis ortodoks og orienteret mod nedskæring.

 Ifølge Lykketoft skal vi ’uddanne og opkvalificere os, hvis alle skal i arbejde til en ordentlig løn.’ Spørgsmålet er, om Danmark udfordrer nok i Europa.

- Jeg tror ikke, vi vejer så meget alene, men man skal da udforske alle muligheder for at finde allierede om en anden kurs. Og så har jeg forhåbninger til det tyske valg i september, at der bliver en socialdemokratisk regeringsdeltagelse. Det vil få betydning for den tyske politik, og i sidste ende kan vi gøre mere for beskæftigelsen, siger Lykketoft.

KØB BT SØNDAG OG LÆS HELE INTERVIEWET MED MOGENS LYKKETOFT