Selv om flere af de nordiske statsministre har kritiseret hinandens håndtering af flygtningesituationen, var der kun enighed at spore på lørdagens topmøde på Marienborg.

Da strømmen af flygtninge og migranter for alvor nåede Skandinavien i starten af september, begyndte det nordiske broderskab så småt at slå revner. Finland kritiserede Sverige for at lade flygtninge rejse over grænsen, og Sverige kritiserede Danmark for det selvsamme.

Men revnerne er øjensynligt blevet limet sammen, for på lørdagens nordiske statsministermøde på Marienborg var det behovet for nordisk samarbejde og en fælles europæisk løsning på situationen, der blev understreget igen og igen.

»Jeg har ikke noget at kritisere mine svenske kolleger for, hvad angår samarbejdet, og jeg har heller ikke lagt ører til nogen kritik,« lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet, der lørdag rundede det to dage lange topmøde af.

Sverige er det land blandt de nordiske lande, der har taget suverænt flest flygtninge. Broderparten af de flygtninge, der kommer til Danmark, ønsker at rejse videre til Sverige, hvad de får lov til, men Danmark lever op til sine forpligtelser, understregede Lars Løkke Rasmussen.

»Danmark har nogle forpligtelser i forhold til Dublin-forordningen og Schengen-samarbejdet, som vi lever fuldt op til. Det er vi i øvrigt enige om ved bordet her, og der er ingen, der har noget at kritisere hinanden for,« uddybede han.

Den holdning blev bakket op af den svenske statsminister, Stefan Löfven.

»Vi er helt enige om, at vi som lande må følge reglerne, og det er retten til at søge asyl. Den ret har man i Sverige, såvel som i Danmark,« sagde han og understregede behovet for en langsigtet fælles europæisk løsning.

»Vi må fokusere på at løse de kriser, der gør, at mennesker må flygte. Ingen ønsker at flygte. Vi har en alvorlig krise i Syrien og alvorlige problemer på det afrikanske kontinent. Vi kan ikke sidde de europæiske lande imellem og kaste bolden frem og tilbage,« sagde han.

Også Norges statsminister, Erna Solberg, påpegede behovet for en fælles europæisk løsning.

»Vi har været meget tydelige omkring, at vi må have en fælles europæisk løsning på situationen, og vi må følge de internationale forpligtelser. De, der har brug for beskyttelse, skal have beskyttelse, men det er også vigtigt, at vi giver afslag til de, der ikke har brug for beskyttelse,« sagde hun.

Også den finske statsminister, Juha Sipilä, lagde vægt på det nære samarbejde mellem de nordiske lande.

»Vi er enige om, at det er meget vigtigt, at vi samarbejder om flygtningesituationen. Finlands samarbejde med Sverige har været meget nært og godt på alle områder,« sagde han.

Den islandske statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, nøjedes på flygtningespørgsmålet med at konstatere at »som I kan høre, er vi enige om stort set alt«.