A-kasser rundt om i landet beretter nu om desperate medlemmer, der frygter, at de må gå fra hus og hjem. Det gælder f.eks. kommuner som Frederikshavn, Viborg og Bornholm

Også i Lemvig, Struer og Jammerbugt kommuner må ledige kigge meget langt efter et akutjob. I 22 kommuner er der ikke opslået et eneste akutjob, og i yderligere 15 kommuner skal tusindvis af ledige slås om et enkelt akutjob. Ny kortlægning viser, at især ledige i udkantskommunerne må kigge meget langt efter akutjob. Og dem i blå kedeldragt må kigge længst efter et akutjob.

Det viser en kortlægning, som Analysebureauet Kaas & Mulvad har gennemført for Ugebrevet A4 af samtlige akutjob, der hidtil har været opslået ledige, siden ordningen gik i luften.

Og den ledige ufaglærte i Jammerbugt kan ikke bare sætte sin lid til, at der i stedet er mulighed for at få et akutjob i en af nabokommunerne. For i Hjørring er der kun to og i Frederikshavn det samme. Og selvom der i Aalborg Kommune er opslået 17 akutjob, skal de ses i lyset af, at Aalborg selv har mere end 1.000 ledige på vej ud over dagpengekanten.

- Det ser meget deprimerende ud. Der skal et mirakel til, hvis målet skal nås inden juli 2013, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-samvirke, der er brancheorganisation for 26 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark og repræsenterer godt 2,1 mio. medlemmer.

- Vi når ikke målet inden nytår, men det ser også svært ud at nå målet inden juni. Der blev skabt en pukkel tilbage i 2010, hvor man nulstillede alle, der havde 2-4 år tilbage, som fik to år. Den pukkel ville være blevet udløst i juli i år, men kommer nu til nytår, fordi perioden blev forlænget med et halvt år.

- Det betyder, at der kommer en tsunami af ledige omkring nytår. Da vi havde den fire-årige dagpengeperiode, var der ca. 2.000, der havde et problem med at få et job, da perioden udløb. Nu bliver det 20.000. Det er også et stort problem, at der er alt for få akutjob til 'folk i kedeldragt'. En tredjedel af de ledige er 3F-medlemmer er og når man lægger Krifa- og HK-medlemmer til, bliver det ca. halvdelen. Så mange akutjob er der slet ikke til dem., siger Verner Sand Kirk til bt.dk.

Nordjylland halter i det hele taget bagefter med akutjob sammenlignet med andre regioner, viser A4’s optælling. Nordjyske arbejdsløse skal slås om i alt 40 akutjob. 235 3F-medlemmer risikerer at falde ud af dagpengesystemet i løbet af de næste måneder, hvis der ikke dukker et job op.

- Det er klart, at bekymringen og resignationen stiger. Her bliver det ikke akutjob-pakken, der kommer til at hjælpe de udfaldstruede fra at falde ud af dagpengesystemet. Det vil være voldsomt naivt at tro, at akutjob løser problemerne for de mange. Der skal meget mere til, siger Jørgen Helleby, leder af 3F’s a-kasse i Frederikshavn

På Bornholm er det endnu værre.

- De ufaglærte her på Bornholm er fortvivlede. De har ikke nogen tro på hverken akutjob eller ordinært job, og nogle overvejer seriøst at flytte fra øen i håb om at finde job andre steder i landet. Men boligmarkedet er i krise og så er det næsten håbløst at sælge hus for at flytte efter et job, der kan være svært at finde. Der ser ikke lyst ud, siger afdelingsformand for 3F på Bornholm, Jens Skovgaard, til A4.