Når valget om få timer udskrives, tikker uret for alvor hos Nationalpartiet, der stadig kæmper med at få de sidste vælgererklæringer hjem. Partiets stifter giver ikke op uden kamp.

Seks dage til at hente godt og vel 7.000 vælgererklæringer hjem.

Således kan det bjerg, som Nationalpartiet skal bestige, optegnes, såfremt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som ventet udskriver valg senere onsdag.

Nationalpartiet har de seneste måneder kæmpet for at få de 20.260 vælgererklæringer hjem, som partiet skal aflevere til Økonomi- og Indenrigsministeriet for at være opstillingsberettiget.

Erklæringerne skal afleveres senest 15 dage, før et valg afholdes, og det giver partiet seks dage at løbe på, hvis Thorning udskriver valget med afholdelse om tre uger.

Nationalpartiets stifter, Kashif Ahmad, erkender, at tiden bliver en vanskelig faktor for det nye parti, der blandt andet vil kæmpe for en mere lempelig flygtningepolitik.

»Men vi vil opfordre alle folk, der har en vælgererklæring liggende, til at sende den til os med det samme. Vi kan stadig nå det,« siger Kashif Ahmad.

Han sender samtidig en bredside af sted mod Økonomi- og Indenrigsministeriet og de øvrige myndigheder, der ifølge partistifteren udfordrer demokratiet.

»Vi har henvendt os til alle relevante myndigheder, kommuner og ministerier for at få sat fart på processen, men der er ikke sket noget. Jeg synes, det er skandaløst, at et langsomt bureaukrati skal forhindre os i at blive opstillingsparate,« siger Kashif Ahmad.

Hvis partiet ikke når at hente de fornødne vælgererklæringer hjem, har man en alternativ plan parat. Partiet vil nemlig i så fald lade ni kandidater, heriblandt Yahya Hassan, stille op som løsgængere i ni af de ti storkredse herhjemme. Det kræver nemlig blot 150 navneunderskrivere for at kunne stille op som løsgænger, mens det til gengæld anslåes at kræve i omegnen af 20.000 stemmer, hvis man skal igennem nåleøjet som løsgænger.

»Det ville blive rigtig svært, og det er jo kun sket et par gange før i historien, men hvis det er vores eneste mulighed, vil vi gøre det. Vi giver ikke op,« siger Kashif Ahmad.

Skulle det lykkedes partiet at få løsgængere ind, vil de fortsat føre Nationalpartiets politik, og eventuelle kandidater vil fortsat pege på Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

Kun to gange i dansk valghistorie er det lykkedes løsgængere at komme ind. I 1953 blev Hans Schmidt, der var repræsentant for det tyske mindretal, valgt ind og senest i 1994, hvor komikeren Jakob Haugaard kom ind med 23.300 stemmer.