Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil skærpe straffen for grov vold.

Regeringen vil skærpe straffen for grov vold og afsætter 65 mio. kr. på sit forslag til finanslov, der fremlægges på tirsdag.

»Vi skærper straffen for grov vold med en trejdedel. Hvis man i dag får 9 måneders fængsel, vil man fremover få 12 måneder,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (S) til BT.

De 65 mio. kr. er den pris det koster, når dømte skal afsone i længere tid. Allerede for et år siden foreslog daværende justitsminister Søren Pind (V), at skærpe straffen for vold, men planerne blev sat på hold, da der få måneder senere blev dannet en ny trekløverregering med Venstre, Konservativt Folkeparti og Liberal Alliance.

Præcis som Søren Pind henviser Søren Pape Poulsen i sin begrundelse for strafskærpelsen til den tre år gamle Nanna-sag.

Sammen med sin kæreste blev Nanna Skovmand overfaldet julenat 2014 af en gruppe unge mænd på Vesterbro i København. De slog og sparkede kæresten i hovedet. Da hun forsøget at stoppe dem, slog de hende i ansigtet med en wirelås. Overfaldet var så voldsomt, at hun på et tidspunkt troede at hun skulle dø, har hun siden forklaret.

Tre unge mænd på 16, 17 og 19 år blev siden i Københavns Byret idømt fængsel for det grove overfald. To fik 10 måneders fængsel, den tredje et års fængsel. Dommeren gjorde dommene betinget, på nær to måneder, og da de tre havde siddet varetægtsfængslet, kunne de forlade retten som frie mænd.

Nanna Skovmand var dybt skuffet over dommene, som hun sammenlignede med at få et kædeslag i hovedet.

'Kan det virkelig være sandt? Er det det, man får, når man i en fuldstændig bevidst handling slår uskyldige mennesker ned med våben,' skrev hun på facebook.

Søren Pape er enig.

»Det er for lidt, når man skader folk på den måde. Nu skærper vi straffen for grov vold med en tredjedel. Det er et signal til dommerne om, at grov vold skal straffe hårdt og hårdere. Når der er en straframme på seks år, er det uden for min fatteevne, at man straffede så mildt i den sag. Sket er sket, og vi kan ikke lave om på nu. Det bliver ingen lykkeligere af. Men når man tænker på, at grov vold kan sætte sig i folk og give mèn og ar på sjælen, skal straffes hårdere,« siger justitsministeren.

Hvad havde været en rimelig straf i den sag?

»Havde de fået 10 og 12 måneder rent og ubetinget, ville jeg nok have sagt, at det var til den lave side, men dog i orden. Det er trods alt hårdt at sidde et år i fængsel. Men fordi man er ung, må det ikke blive en undskyldning for at man kan slå folk med cykelkæder. Man er også ansvarlig for sine handlinger, når man er 17 år. Man siger i USA: »If you can do the crime, you can do the time,« og det er jeg langt hen ad vejen enig i,« siger han.

Kan du nævne et eksempel på, at hårdere straffe virker?

»Det er ikke sikkert det virker overfor forhærdede kriminelle. Det ved vi ikke. Jeg tænker mere på de mennesker det går ud over. Det handler om ofrenes retsfølelse. I Nanna-sagen måtte hun jo tænke, at hendes liv ikke var mere værd, når domstolene er så bløde,« siger han.

Er det ikke bare samfundets hævn?

»Det er ret og rimelighed. Vi skal have et samfund, der er ordentligt. For mig handler det om ofrenes retsfølelse. Vi skal passe på, at vi ikke får et samfund, hvor folk griber til selvtægt. Er der noget jeg vil undgå, er det at folk tager loven i egen hånd. Jeg siger bare, at når man kan sparke folk i hovedet og slå dem med cykelkæder så groft, som vi så i Nanna-sagen og ender med to måneders ubetinget fængsel, skal vi passe på at befolkningen ikke taber tilliden til systemet,« siger Søren Pape Poulsen.

De skærpede straffe vil enten blive skrevet ind i bemærkningerne til loven eller fremgå af en bekendtgørelse. Justitsministeren erkender, at det er hans eneste mulighed for at påvirke domstolenes afgørelser.

»Dette skal ikke forstås sådan, at jeg ikke respekterer domstolenes ret. Men jeg må også have lov til som politiker at mene, hvad der er rigtig og forkert. Da vi hævede minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben fra et til to år i forbindelse med bandepakken, sagde dommerne at det var betænkeligt. Men de har forstået budskabet. Vi forventer, at de også forstår dette signal,« siger han.