Den gamle kommunist Frank Aaen og DFs formand Kristian Thulesen Dahl har dannet en alliance mod finansminister Bjarne Corydon (S).

De to politikere fra hver sit politiske hjørne i Folketinget kalder Corydon i samråd i protest mod, at han fortsat nægter at give Folketinget lov til at se de hemmelige købstilbud på Dong-aktierne.

Finansudvalgets medlemmer ønsker at sammenligne de danske tilbud med Goldman Sachs’ for at være sikre på, at amerikanerne virkelig gav det bedste bud, sådan som Corydon siger.

Læs også:

I går var Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) ude med en meget direkte kritik af sin partifælle. Han kaldte det for uacceptabelt, at finansministeren ikke engang vil gå med til at udlevere de fortrolige oplysninger til den lille lukkede kreds af politikere i Folketingets Finansudvalg.

Corydon tilfreds

»Det, som Kristian Thulesen Dahl efterspørger, er relevant materiale. Folketinget kan ikke acceptere en argumentation, der siger, at vi ikke kan holde på en hemmelighed,« siger Mogens Lykketoft.

Læs også:

Bjarne Corydon afviser denne udlægning. Da han i går blev bedt om at forholde sig til den, smilede han bredt og gav udtryk for, at Lykketofts udtalelse slet ikke kan betegnes som skarp.

Ja, faktisk er han tilfreds med den.

»Præsidiet har nu afgjort den klage, der er indgivet, og afgjort, at man ikke vil foretage sig mere. Vi har overholdt alle regler,« siger han.

Læs også:

Corydon har indtaget den holdning i sagen, at Folketinget er hullet som en si. Senest ti minutter efter at man får de ønskede fortrolige oplysninger, er de ude over hele byen. Det kan han ikke leve med.

’Håner Folketinget’

»Hvis de her fortrolige oplysninger ikke forbliver fortrolige, risikerer vi, at det koster danske skatteydere penge, fordi private investorer vil holde sig på afstand, når de skal gøre forretninger med staten. Det vil samlet set betyde, at der laves dårligere forretninger, og at staten mister penge,« siger finansministeren.

Han agter ikke at foretage sig mere i sagen.

Hans reaktion gør Kristian Thulesen Dahl vred.

»Corydon håner Folketinget. Vi slipper ikke denne sag, uanset hvornår valget kommer,« siger han og forklarer, at hans ønske om at se de forbudte papirer handler om at efterprøve, om Folketinget er blevet vildledt.

Læs også:

Samtidig undrer han sig over Corydons afvisende holdning. For et års tid siden fik han efter pres fra Lykketoft lov at se statens købskontrakt med Goldman Sachs. Det skete på en lidt speciel måde, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

»Jeg sad en mandag aften i toget på vej til København, da jeg kl. 20.15 modtog en mail. Næste morgen kl. 8 kunne jeg få lov at komme over i Finansministeriet og på stedet få lov at læse aftalen med Goldman Sachs. Der var tale om flere hundrede sider erhvervsjura på et svært tilgængeligt engelsk, som jeg fik fire timer til at læse mig igennem.

Jeg husker, at en enkelt sætning kunne fylde 19 linjer med indskudte sætninger, og jeg måtte ikke spørge nogen til råds. Jeg nåede ikke hele vejen igennem, jeg manglede 30 sider, men jeg blev bestemt klogere,« siger han.

Men når han fik lov at se Goldman Sachs-kontrakten, forstår han ikke, at Corydon holder de danske tilbud skjult. Medmindre de ikke tåler dagens lys.

»Finansministeren gør alt, hvad han kan, for at mørklægge dette her,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Forfatningskamp?

SFeren Jonas Dahl var en kort overgang skatteminister i den tidligere S,R og SF-regering.

Han støtter kravet om mere åbenhed i sagen og minder om, at en ’hel håndfuld’ ministre, som han siger, allerede har haft adgang til de oplysninger, som Folketinget nu også gerne vil se.

Han kommer derfor med et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at løse konflikten.

»Vi skal sikre, at Folketinget får alle tilgængelige oplysninger. Det er finansudvalget, der sidder og godkender aktstykkerne og ikke finansministeren. Det foreskriver grundloven.«

Kan det ende med en forfatningskamp mellem regering og folketing?

»Det kan det hurtigt blive,« siger Jonas Dahl.