Den britiske avis The Guardian bør trække deres satiretegning af Lars Løkke Rasmussen tilbage og give ham en undskyldning, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Flere danske politikere kom helt op i det røde felt, da de onsdag så en satire-tegning i den britiske avis The Guardian.

Her har den kendte engelske bladtegner Steve Bell tegnet statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist. En Hitler-lignende figur står og holder i halen på en gris, og han bærer et armbind, hvor hagekorset er skiftet ud med Dannebrog og et dødningehoved. Venstres partinavn er skrevet som et Carlsberg-lignende logo efterfulgt af teksten: Sandsynligvis det dummeste politiske parti i verden. (Probably the stupidest political party ind the world.)

Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Således bliver Danmarks statsminister portrætteret i stor britisk avis.
Vis mere

Tegningen kom dagen efter, at Folketinget tirsdag vedtog lang række stramninger af asyllovgivningen. Den såkaldte »smykkelov.«

Stramningerne betyder blandt andet, at myndighederne fremover kan beslaglægge flygtninges værdigenstande, og at retten til familiesammenføring for flygtninge bliver forringet.

TV-Avisen talte onsdag med flere politikere på Christiansborg, som var forargede over tegningen.

En af dem var Venstres politiske ordfører.

»Det der med at trække at trække nazi-kortet, det synes jeg, er decideret modbydeligt,« sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Folketingets formand, Dansk Folkeparties stifter og tidligere leder, Pia Kjærsgaard, gik skridtet videre og mente, at avisen burde undskylde tegningen.

»De medier bør trække den tilbage og faktisk også beklage den. Den er jo med til at yppe kiv i aller højeste grad,« sagde hun til DR.

Burde de give en undskyldning, synes du?, spurgte DRs politiske korrespondent, Christine Cordsen:

»Ja, det synes jeg faktisk,« lød svaret.

bt.dk spurgte Pia Kjærsgaard, hvorfor hun finder Guardians tegning så grænseoverskridende.

»Det synes jeg egentlig ligger lige for. Jeg synes simpelthen, den er modbydelig. Nu kender vi jo The Guardian. Det er en venstreorienteret engelsk avis, men derfor kan de jo godt opføre sig ordentligt. De er Politiken i England,« siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, den er langt ude. Jeg synes, den er anstødelig ud over alle grænser. Og jeg er virkelig ked af alt det her. Jeg synes, det er urimeligt.«

»Det er meningsløs, når jeg tænker på, hvor mange udenlandske statsborgere, Danmark har modtaget de seneste mange år, og når jeg ser på, hvilke vilkår, man byder dem. Som jeg synes er ualmindelig gode, og man så samtidig begynder at tegne nazitegn og sammenligne vores statsminister med en nazist, jamen det er så langt ude. Det må være, fordi man ikke kan magte at tage sig af de store problemer, der i øvrigt er i verden, og så kaster man sig over lille Danmark. Det kan jeg slet ikke acceptere.«

»Vi har mange hjemløse, der fryser, og mange asylansøgere, der ligger i opvarmede telte, og brokker sig. Så jeg synes bestemt ikke, vi har noget at bebrejde os selv.«

Du siger, at avisen bør trække tegningen tilbage og undskylde. Hvorfor?

»Fordi jeg synes, det er så urimeligt. Vi kan godt vælge at trække på skulderen og tænke »nå«, men det er da klart, man ikke bryder sig om at se Danmark blive fremstillet på den måde. Jeg ved godt, de ikke gør det, men det er forkert, det de gør. Og derfor synes jeg, de burde tænke sig lidt om og have en påmindelse.«

Så du mener, de burde trække tegningen tilbage?

»Ja, det ville se kønt ud. Men jeg kan ikke pålægge dem noget som helst. Det må de i øvrigt selv om. Når man oplever den urimelighed, så er man så også nødt til at sige: Drop den urimelighed! Hvad de så vil gøre, det er så op til dem.«

I løbet af onsdagen var der flere bruger på de sociale medier, som trak paralleller til Muhammed-krisen og mente, at Danmark nu bare »smager vores egen medicin.«

Pia Kjærsgaard var selv blandt dem, der dengang forsvarede Muhammed-tegningerne og stod vagt om ytringsfriheden. Hun mente ikke, at Muhammed-tegningerne var hverken krænkende, fornærmende eller grovkornede, men derimod en »tiltrængt test af ytringsfrihedens tilstand.«

Du var én af dem, der forsvarede ytringsfriheden, da vi for nogle år siden debatterede Muhammed-tegningerne. Hvad er forskellen på dengang og nu?

»Jamen, den er da kæmpe stor. Og den er også så stor, at jeg jo aldrig nogensinde kunne finde på at sætte ild til det britiske flag. Eller begynde at lave demonstrationer foran den britiske ambassade. Der er jo den kæmpe store forskel.«

»Og der er også den forskel, at jeg siger, at det må de (The Guardian, red.) i øvrigt selv om. Jeg synes bare, at når man laver noget SÅ uretfærdigt mod et europæisk land, og vi påberåber os EU-samarbejde og jeg ved ikke hvad, så ville det da være kønt, hvis de sagde: »Det var godt nok en fejltagelse!« Men det er jo op til dem selv.«

»De har lov til at gøre som de vil. Der kommer hverken injuriesager eller det, der er værre. Men det er jo ikke kønt.«

Men er der i dine øje forskel på at tegne Muhammed med en bombe i turbanen og Lars Løkke som nazist?

»Ja, det synes jeg faktisk, der er. Vi havde været ude for rigtig mange ting i Danmark på det tidspunkt også på det felt. Så det synes jeg sådan set, at der er. Men de (The Guardian, red.) har lov til at gøre, som de vil. Det vil jeg da gerne understrege. Jeg går ikke ud og kræver noget som helst,« siger Pia Kjærsgaard.