Under et besøg i Myanmar har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mødt nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi. Og det var et møde, der gjorde indtryk.

MYANMAR: Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har spenderet de seneste dage under varmere himmelstrøg i Myanmar, hvor han har været med til at åbne den nye ambassade i det sydasiatiske land.

Her blev der også tid til et møde med Aung San Suu Kyi, den kvindelige politiker, som er kendt for sine ikke-voldelige aktiviteter, der blandt andet gav hende Nobels fredspris i 1991. Aung San Suu Kyi har siddet i husarrest i 15 år og er først for få år siden blevet løsladt.

I øjeblikket kæmper hun for at kunne stille op som præsident ved valget næste år, og mødet med hende gjorde indtryk, fortæller Mogens Jensen.

»Hun gjorde et meget stærkt indtryk. Det er en kvinde med meget stærke holdninger og stor viljestyrke, og jeg kan godt forstå, at hun har den ikonstatus i Myanmar, som hun har,« siger Mogens Jensen.

Myanmars parlament, der er kontrolleret af militæret, har afvist, at Aung San Suu Kyi kan stille op som præsident. Det skyldes, at der i landets forfatning er en paragraf, der fastslår, at landets præsident ikke kan have børn, der har udenlandsk statsborgerskab. Og da Aung San Suu Kyi har to sønner med britisk statsborgerskab, står parlamentet fast på, at hendes kandidatur vil være forfatningsstridigt.

Men den 69-årige politiker nyder så stor opbakning i befolkningen, at de fleste alligevel antager, at hun vil være en kandidat, da alternativet vil være store civile uroligheder. Og skulle Aung San Suu Kyi løbe med sejren, bliver hun en god kandidat, vurderer Mogens Jensen.

»Hun insisterer fortsat på, at der er behov for reformer i Myanmar, og hun går pragmatisk til værks. Hun har gjort det klart, at hun vil benytte en eventuel valgsejr til at skabe en koalitionsregering, og at Myanmars udvikling er afhængig af demokratiske reformer og af et stærkt civilsamfund,« siger Mogens Jensen.

Ministeren var under sit besøg flankeret af forbundsformand for 3F Per Christensen og 14 virksomheder, der skal tage del i et større erhvervsfremstød i landet.