Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen kritiserer bistandsorganisationerne for misinformation i striden om den 2,5 milliarder store omlægning af udviklingsbistanden.

Regeringen har ingen planer om bruge penge, der er afsat til nødhjælp i verdens brændpunkter, til at dække udgifterne til det ekstraordinært store antal flygtninge her i Danmark.

Det fastslår handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der derfor beskylder de danske humanitære organisationer for at misinformere befolkningen i deres store, aktuelle annoncekampagner.

»I avisannoncerne får organisationerne det til at se ud, som om vi i regeringen vil tage penge fra nødhjælpsindsatserne og bruge dem på asylarbejdet herhjemme. Men det er misvisende, og jeg har jo garanteret, at den humanitære bistand ikke alene friholdes, men stiger med en kvart milliard kroner næste år,« siger Mogens Jensen.

I en række store helsides annoncer i flere danske aviser har de flere end 30 danske organisationer, der er gået sammen om annoncerne, valgt at vise et billede af Folketinget sammen med ødelæggelserne efter tsunamien i Sydøstasien i 2004 og af den aktuelle ebola-epidemi i Vestafrika .

»Og det er altså misvisende,« fastslår Mogens Jensen.

»Det er positivt, at organisationerne engagerer sig for at opretholde en høj, dansk udviklingsbistand. Men det skal være baseret på rigtige oplysninger, og det håber jeg, at organisationerne vil gøre fremadrettet.«

Kommunikationschef i Folkekirkens Nødhjælp, Mads Klæstrup Kristensen, afviser kritikken.

»Vi er udmærket klar over, at det ikke er katastrofebistanden, men den langsigtede bistand, der skal betale for flygtningeudgifterne herhjemme. Men når vi viser billeder af store, kendte humanitære katastrofer sammen med et billede af Folketinget er det for at understrege, at det vil være en katastrofe for verdens fattigste, hvis regeringens forslag bliver vedtaget,« siger Mads Klæstrup Kristensen.

Forhandlinger spidser til

Mogens Jensen har været nødt til at afbryde et længe planlagt og stort anlagt besøg i Zimbabwe og landede fredag i København for at deltage i de højspændte forhandlinger med SF og Enhedslisten om næste års finanslov.

Her er der to afgørende knaster. En strid om dagpenge er den ene, mens den anden netop er regeringens forslag om at bruge 2,5 milliarder, der er afsat til udviklingsbistand, på asyludgifter herhjemme.

SF og Enhedslisten afviser blankt, at de fattige i udviklingslandene skal betale for håndteringen af flygtninge herhjemme. Men de to venstrefløjspartier har signaleret, at de godt kan acceptere, at en del af asyl-regningen alligevel finansieres af penge fra Mogens Jensens pengetank. Kravet fra SF og Enhedslisten er blot, at det bliver et betydeligt lavere beløb end de 2,5 milliarder kroner, og at det ikke direkte er u-landenes fattige, der skal holde for. Det kunne derimod være de støtteordninger, der skal hjælpe danske virksomheder med at finde partnere og investeringer i u-landene, mener Enhedslisten.

Det forslag synes imidlertid at være uspiselig for regeringen, der netop i de seneste par år er begyndt at satse målrettet på, at udviklingsbistanden også skal kunne bruges til at skabe danske arbejdspladser.

Omvendt er det klart, at den del af finanslovsforhandlingerne, der handler om u-landsbistanden nu er gået ind i en afgørende fase. Ellers ville Mogens Jensen ikke have afbrudt sit længe planlagte og stort anlagte besøg i Zimbabwe.

Mogens Jensen vil ikke kommentere forhandlingerne, men understreger, at omlægningen af bistanden vil blive »så nænsom som muligt«.

»Vi lukker ikke landeprogrammer eller bryder aftaler, der er indgået. Og vi forsøger at udskyde, hvad der kan udskydes,« siger Mogens Jensen.