Her er de beregninger, som ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Løkke tager fejl endnu engang.

Lars Løkke Rasmussen brugte torsdag til en ny kontanthjælpscase i TV2 News, da han henviste til hoteldirektøren Allan Agerholm, som netop havde talt om, at det heller ikke i hans virksomhed kan betale sig at arbejde for de lavest lønnede.

Forinden havde Allan Agerholm, der står i spidsen for BC Hospitality Group, fremlagt beregninger, som viser, at man som medhjælper i hans hotelvirksomhed ville få en løn, som lå under kontanthjælpens laveste sats - når transport og udgifter til dagsinstitution var fratrukket.

BT har fået udleveret de tal, som Allan Agerholm benytter, og nu har fagbevægelsens økonomiske tænketank, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, gennemregnet tallene med udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets familietypemodel. AE's konklusion er i dag, at beregningerne er forsimplede og direkte misvisende.

Mens Allan Agerholm kommer frem til, at gevinsten ved at arbejde bliver ædt op af institutionsplads og transport,  kommer AE frem til, at der er et rådighedsbeløb på 1.350 kr.

Kritikken kommer i kølvandet på eksemplet om »Panorama-manden« - en mand, som ifølge Lars Løkke Rasmussen havde takket nej til arbejde i Høje Taastrup-virksomheden Panorama, fordi det ikke kunne betale sig at arbejde i forhold til at få kontanthjælp.

Her er de to regnestykker, som Allan Agerholm og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd hver især benytter:

Allan Agerholms regnestykke

 

Månedsløn (medhjælper efter overenskomst): 18.740,47 kr.
Til ubetaling: 10.302,12

Kontantanthjælp (enlig forsørger, barn u. 2 år): 14.417 kr.
Til udbetaling: 8.596,60 kr.

Gevinst pr. måned:  1.705,52 kr.

Fratrukket transport (pendlerklippekort): 655 kr.
Fratrukket institutionsplads (delvis betaling): 1.350 kr.

Gevinst pr. måned: - 299,48 kr.*

*Beregningsforudsætninger:
- Enlig forsøger med barn under to år, bosat i Vallensbæk Kommune.
- Delvis betaling for institutionsplads på 1.350 kr., fordi man som lønmodtager ifølge Allan Agerholms oplysninger delvis mister fripladsen.
- Pendlerklippekort på 655 kr. fra Vallensbæk til Ørestad Kommune.


Arbejderbevægelsens Erhvervsråds regnestykke:



Rådighedsbeløb pr. år ved job til 18.749 kr. pr. måned:  168.000 kr.
Rådighedsbeløb pr. år ved kontanthjælp på 14.417 kr. pr. måned:  144.600 kr.

Gevinst efter skat ved at komme i job pr. år:  24.000 kr.
Gevinst efter skat ved at komme i job pr. måned: 2.000 kr.

Udgifter til transport pr. måned: 655 kr.*

Gevinst efter skat og transportudgifter pr. måned: 1.345 kr.*


*Beregningsforudsætninger:
- Enlig forsøger, med barn under to år, bosat i Vallensbæk Kommune.
- Der er taget udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets familietypemodel
- Det er forudsat, at den enlige forsørger bor i lejelejlighed på 65 m2 med en månedlig husleje på 4.000 kr. og 1.159 i øvrige boligudgifter, at barnet går i vuggestue, og at kommuneskat og kirkeskat svarer til landsgennemsnittet.
- I de tilfælde hvor personen er i arbejde er der forudsat en lønindkomst på 18.749 kr. pr. måned.
- Gevinsten er vist som fremgang i rådighedsbeløb efter skat og overførsler samt udgifter til bolig og daginstitution. Da der ikke er fremkommet oplysninger om udgifter til medlemskab af a-kasse eller fagforening er dette ikke medregnet i dette eksempel.
- Der er ikke medregnet transportfradrag da det ikke er oplyst hvor langt personen har til arbejde.
- Der er regnet med transportudgift på 655 kr. til pendlerkort, da det er det beløb Allan Agerholm fratrækker til transport.


Derfor er der forskel:

- Allan Agerholm regner udfra, at lønmodtager kun får en delvis friplads i daginstitution og derfor skal betale 1.350 kr.

- Aftrapningen af fripladsen starter fra husstandsindkomster ca. 164.000 kr og er helt aftrappet ved indkomst over ca. 510.000 kr. For enlige forsørger, som der regnes udfra i dette eksempel, forhøjes grænsen ifølge Vallensbæk Kommune med 57.400 kr., således at aftrapningen først starter ved ca. 221.400 kr.

- Derudover er det indkomsten efter arbejdsmarkedsbidrag, som der skal beregnes udfra. I eksemplet er lønindkomsten 18.749 kr. pr. måned. Det svarer til ca. 225.000 kr. pr. år. Efter arbejdsmarkedsbidraget på 8 pct. er betalt er beregningsgrundlaget for friplads altså på ca. 207.000.  I det konkrete tilfælde vil forsørgeren således beholde sin friplads.