Selv om Socialdemokraterne  i årevis har kritiseret Venstre for at indsamle penge via hemmelige foreninger, opretter regeringspartiet nu en kopi af de borgerliges pengeklubber.

Betal 15.000 kroner og få unik adgang til regeringens top. Det er virkeligheden, efter at Socialdemokraterne højest opsigtsvækkende har besluttet at oprette et hemmeligt erhvervsforum, der til forveksling ligner Venstres og de Konservatives pengeindsamlingsklubber, som Socialdemokraterne i årevis har kritiseret for manglende åbenhed. Det skriver Berlingske.

Det officielle formål med »Erhvervsforum Vækst DK« er at fremme dialogen mellem landets erhvervsledere og ledende socialdemokratiske politikere, men det koster 15.000 kroner at få adgang til klubben, medlemslisten er hemmelig, og overskuddet går til Socialdemokraternes partikasse.

Første møde skal løbe af stablen 24. november, hvor både finansminister Bjarne Corydon (S) og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) møder op. De betalende får et let traktement og bliver herefter stillet mindst tre yderligere arrangementer i udsigt, hvor de ifølge erhvervsforummets formand, den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, bliver en del af et »unikt rum«.

»Formen bliver korte oplæg fra centrale ministre og relevante videnspersoner, så der er god tid til debat og networking. Der skabes således et unikt rum for åbne drøftelser af samfundets problemer og et indblik i vilkårene for politiske beslutninger,« skriver Carsten Koch i invitationen til de udvalgte erhvervsfolk, som Berlingske er i besiddelse af.

Det har ellers ikke skortet på kritik af de borgerlige partiers erhvervsklubber, der ligesom det socialdemokratiske forum indsamler penge fra unavngivne donorer. Så sent som sidste år udtalte Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby (S), sig kritisk om denne type af indsamlingsforeninger.

»At man for eksempel kan lave en indsamlingsforening og dermed undgå at oplyse, hvem der egentlig har samlet penge ind til partierne, er med til at skabe mistillid. Det duer ikke, og det er med til at skabe myter,« sagde Lars Midtiby i juli 2013.

Få måneder senere anklagede flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer Venstre for ikke at ville fortælle, hvem der gav penge til deres erhvervsklub i forbindelse med de politiske forhandlinger om regeringens togfond.

»Får vi snart svar på, om olieselskaberne støtter Venstre økonomisk gennem jeres erhvervsklubber?,« skrev skatteminister Benny Engelbrecht (S), der dengang var Socialdemokraternes erhvervsordfører, på Twitter.

»Kan det passe, I ikke vil svare på, om olieselskaberne støtter V økonomisk gennem jeres erhvervsklubber?,« skrev Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), via samme medie.

Dengang og i dag ville Venstre ikke sætte navn på donorerne til Den Liberale Erhvervsklub, men adspurgt om Socialdemokraterne ikke netop agerer på samme vis i dag, svarer Jesper Petersen:

»Lars Midtiby må redegøre for, hvordan det kører med det erhvervsforum, men vi overholder alle regler.«

Socialdemokraternes gruppeformand, Leif Lahn Jensen (S), har sågar krævet, at alle firmaer og fagforeninger, der støtter partier økonomisk, skal gøre deres kunder opmærksom på det – for eksempel ved at sætte et klistermærke på deres varer – også selv om der er tale om beløb under 20.000 kroner.

At Socialdemokraterne nu går i Venstres og de Konservatives fodspor giver anledning til hovedrysten blandt flere S-medlemmer.

»På den ene side ønsker vi mere gennemsigtighed omkring pengeklubber, og på den anden side laver vi nu noget, som ikke er gennemskueligt. Det er ikke foreneligt. Du er nødt til at gøre, som du prædiker,« siger et S-folketingsmedlem, som ønsker at være anonym.

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Alexander Grandt Petersen (S), mener, at Socialdemokraterne »i stedet skulle bruge tiden på at få ændret partistøttereglerne.«

»Jeg er bekymret for lukketheden i det her. Hvis man har anonymitet omkring det, så er der en uvished omkring, hvilke penge der er mellem politikerne og erhvervslivet, og hvad er det, man har diskuteret på de møder. Det er jo det, vi selv kritiserer de borgerlige for,« siger han.

Hos Enhedslisten er man rystet over situationen. Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), kalder sagen »pinlig« og »dobbeltmoralsk« og opfordrer finansminister Bjarne Corydon til at fremlægge, hvem der deltager på det kommende møde.

»Jeg er målløs over det her. Grunden til, at vi har problematiseret det, er, at vi gerne vil finde ud af, om der er nogen, som køber holdninger. Jeg begriber ikke, at det er sandt, at Socialdemokraterne nu er gået ind på denne praksis,« siger Pernille Skipper.

Venstre glæder sig derimod over, at Socialdemokraterne »er blevet klogere«.

»Jeg skal ikke kritisere, at nogen har ladet sig inspirere af Venstre. Hvis det kan betyde, at Socialdemokraterne får en mere erhvervsvenlig politik, så vil jeg hilse det velkommen, og så håber jeg, at de mange angreb fra socialdemokratiske back-benchers bliver stoppet,« siger V-næstformand Kristian Jensen (V).

En af landets fremmeste partistøtteeksperter, Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, sætter et stort spørgsmålstegn ved forummets officielle formål.

»Efter min bedste overbevisning handler det her ikke om dialog, og det handler ikke om at gøre noget for andre, men om at gøre noget for sig selv ved at få nogle penge i partikassen. Der er kun ét år til valget, og partierne er fokuserede på at klare sig bedst muligt. Dér er penge en vital ressource, og derfor kan man ikke tolke det her som en ambition om dialog med erhvervslivet,« siger han.

De danske regler for partistøtte er længe blevet kritiseret for ikke at sikre tilstrækkelig gennemsigtighed om pengestrømmene i dansk politik. Reglerne er ikke blevet ændret siden 1995, og Europarådets antikorruptionsenhed, GRECO, har tidligere sat Danmark under skærpet observation, fordi regeringen endnu ikke har fulgt en eneste af GRECOS ni anbefalinger for at sikre større åbenhed om partistøtte.

I dag er hjørnestenen i den danske lovgivning, at partierne skal offentliggøre, hvem der donerer over 20.000 kroner, men ikke hvor meget, de donerer. Regeringen har lovet øget gennemsigtighed omkring partistøtten, men det ekspertudvalg, som regeringen har nedsat til at kulegrave sagen, er blevet forsinket.

I mellemtiden hæfter Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, sig ved, at regeringspartiet ikke bryder partistøtteloven, når deltagerne giver 15.000 kroner for at deltage.

»Det er vigtigt at holde fast i, at i 2011 har vi jo også fået beløb på under 20.000 kroner, som vi ikke har offentliggjort. Det er et spørgsmål, om man laver en forening, så man kan undgå offentlighed om større beløb over 20.000 kroner. Det har bankerne lavet. Venstre har lokale erhvervsklubber, der gør det samme. Det har vi ikke gjort,« siger Lars Midtiby.

Spørgsmål: Men hvorfor vil I ikke sige, hvem der er medlemmer af forummet?

»Jeg tror, at det vil afholde nogen fra at komme. Det er helt fair, hvis man ikke vil sættes partipolitisk i bås, men gerne vil komme og give input og deltage i en dialog.«

Spørgsmål: Men hvis nu LO Aarhus giver 15.000 kroner, LO København giver 15.000 kroner, LO Fyn giver 15.000 kroner, så får offentligheden jo aldrig at vide, at LO samlet set har givet over 20.000 kroner. Er det ikke et problem?

»Det har jeg ikke tænkt igennem, og det vil jeg gerne lige give en tanke,« siger Lars Midtiby, som senere vender tilbage med en besked om, at organisationer vil blive opført i S-regnskabet, hvis flere lokalafdelinger betaler beløb tæt på 20.000 kroner.

Spørgsmål: Men er det ikke i strid med socialdemokratiske værdier, at man kan købe sig til privilegeret adgang med jeres topministre for 15.000 kroner?

»Nej, det er ikke noget med at kunne købe sig til noget som helst. Det er noget, som man bliver inviteret til. I forhold til så mange andre netværk, som den type folk bliver inviteret til, så er det et billigt netværk at deltage i,« siger Lars Midtiby.