Der skal fakta på bordet, så det sikres, at kvaliteten af gymnasierne bliver bedre, mener regeringen.

København. Der skal fakta på bordet i diskussionen om kvaliteten på landets gymnasier.

Det mener undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

I et interview med Berlingske fortæller de to ministre, at det faglige niveau i gymnasiet skal op, og det skal blandt andet gøres med mere kvalitetskontrol af undervisningen.

- Gymnasiet skal ikke være et pitstop. Det skal ikke fungere som en slags højskole. Gymnasiet er en boglig ungdomsuddannelse, og det er vi nødt til at fortælle unge, så de ikke tror, at der er tale om en udvidet 10. klasse, siger Merete Riisager til avisen.

Konkret vil de to ministre nedsætte et aftagerpanel med repræsentanter fra de gymnasiale og videregående uddannelser.

De får til opgave at undersøge, om gymnasiereformen fra 2016 resulterer i fagligt dygtigere og mere studieparate studenter, som det er meningen, den skal.

Undersøgelsen skal være en del af en større tretrinsraket, der skal se nærmere på det faglige niveau i gymnasiet og på universitetet.

Hos de studerende hilser man mere kvalitet i uddannelserne velkommen, men forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, er ikke enig i, at eleverne tager for let på gymnasiet.

- Det er fint, at man gerne vil højne niveauet og kvaliteten. Problemet er bare præmissen, og den løftestang man bruger, når man siger, at elever er dumme og dovne, og det er derfor, at man skal ændre på en helt masse ting.

- Jeg mener grundlæggende, at de studerende, vi har i Danmark, er enormt dygtige og rigtig gerne vil deres uddannelser, siger hun.

Også formand i Danske Elevers Sammenslutning, Jens Philip Yazdani, mener, at det er forkert at give eleverne skylden for gymnasiernes manglende kvalitet.

- Vi tror i virkeligheden, at den største trussel mod fagligheden er de enorme beskæringer, som bliver gennemført på hele uddannelsesområdet lige nu. På den måde klinger ministrenes kritik rigtig hult, siger han.

Allerede i år er der blevet stillet nye krav til gymnasieeleverne i forbindelse med gymnasiereformen.

Blandt andet er det omdiskuterede fag almen studieforberedelse (AT) sløjfet, og næsten alle elever får matematik på B-niveau.

/ritzau/