’Det sejler i SF,’ siger både socialdemokrater og radikale. Rokade kan komme på tale til efteråret.

Flere ministre i Helle Thorning-Schmidts regering er dybt bekymrede over nedsmeltningen i SF.

Halvdelen af SF’s seks ministre er så svage, at det kan blive nødvendigt at gennemføre en ministerrokade allerede til efteråret eller senest næste forår, erfarer B.T. i samtaler med ministre i ugerne efter, at betalingsringen i sidste måned blev lagt i graven.

Når de mødes to og to på Christiansborgs gange, i en elevator og ved interne møder, er udenrigsminister Villy Søvndal et stående samtaleemne. Han har ikke evnet at fjerne indtrykket af, at alting sejler i hans parti, og det er uholdbart, mener socialdemokrater og radikale.

ER VILLY SØVNDAL NØDT TIL AT GØRE SOM LENE ESPERSEN OG VÆLGE ENTEN AT VÆRE PARTIFORMAND ELLER UDENRIGSMINISTER? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Og det er et klart krisetegn, at mindst én af de ministre, Villy Søvndal selv har udpeget, er begyndt at underholde sine omgivelser med, at formanden er færdig som enten formand eller udenrigsminister.

Villy er det svage led

Til trods for, at de fem øvrige ministre skylder Villy Søvndal alt, bliver han rent ud sagt bagtalt af sine egne og omtalt som det svage led.

B.T.s kilder i regeringen har betinget sig, at de kun vil udtale sig om situationen, hvis deres navn, position og parti ikke nævnes. Men alene den omstændighed, at de pågældende er begyndt at lufte deres frustration, siger lidt om, at loyaliteten over for Villy Søvndal er tyndslidt, og at regeringen samtidig er piv utæt.

For nogle uger siden var det næsten utænkeligt, at man delte sine mest fortrolige overvejelser om regeringens indre liv med journalister. Det sker nu.

Problemet i regeringen handler om, siger kilderne, at tre SF-ministre er faldet helt igennem.

Udenrigsminister Villy Søvndal gjorde en katastrofal figur, da han i december mødte sin amerikanske kollega Hillary Clinton i Washington. Den slags glemmer man ikke lige med det samme. Mere alvorligt er det dog, at de to andre regeringspartnere oplever, at alting sejler hos SF. Også selv om den unge skatteminister Thor Möger Pedersen arbejder stenhårdt for at holde sammen på stumperne.

Man er bestemt heller ikke imponeret af SF’s gruppeformand Pernille Vigsø Bagge. Villy Søvndal sendte det helt forkerte signal om, at brok betaler sig, da han forfremmede hende til leder af folketingsgruppen, da hun truede med at forlade partiet.

Regeringen lider også under, at sundhedsminister Astrid Krag gik på barsel i midten af januar og har meddelt sit ministerium, at hun først er tilbage på jobbet engang i løbet af foråret. Hvorfor Villy Søvndal gjorde hende til minister, når han vidste, at hun ville være væk i en længere periode, er en gåde. I hendes fravær har regeringen været helt usynlig på et område, der har stor betydning, og som vælgerne i alle undersøgelser udpeger som værende vigtigt.

Den tredje SF-minister, som har skuffet enormt, er vækst- og erhvervsminister Ole Sohn.

Han er hverken god på engelsk eller dansk, siges det med slet skjult irritation over, at både han og Villy gør en sløj figur internationalt og har meldt sig ud af kampen på Christiansborg.

Det virker stadig som om, Ole Sohn er lammet af den vedvarende kritik af hans fortid som kommunist.

Moskva-guldet

Spørgsmålene om ’Moskva-guldet’ og den danske eksportgaranti på to mio. kr. til DKP’s trykkeri som sikkerhed for sovjetiske betalinger af magasinet ’Glasnost’, er fortsat ubesvarede.

Hvis ikke Villy Søvndal har skabt orden i eget hus senest til Folketingets åbning i oktober, kan en ministerrokade blive nødvendig, antyder en ministerkilde. Helle Thorning-Schmidt kan blive tvunget til at blande kortene på en ny måde til efteråret eller næste forår. En rokade bør mindst omfatte Villy Søvndal, Ole Sohn og Astrid Krag, siges det i krogene på Christiansborg.

Er Villy Søvndal nødt til at gøre som Lene Espersen og vælge enten at være partiformand eller udenrigsminister?

Er det umuligt for Villy Søvndal at redde SF fra katastrofen, når han rejser så meget? Eller skal SF nok komme igen, selvom Søvndal både er formand og udenrigsminister?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.