Social- og Indenrigsministeriet slår fast, at det var ulovlig agitation, da statsminister Lars Løkke Rasmussen begyndte at argumentere for et 'ja' inde i et valglokale.

Det skriver Metroxpress.

Det var ulovligt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stillede sig op i et valglokale og agiterede for et ja ved folkeafstemningen den 3. december.

Det konkluderer Social- og Indenrigsministeriet, der har behandlet en klage fra en tidligere byrådssekretær Jørgen Stig Henriksen fra Esbjerg Kommune.

»Statsministeren stod under hele seancen umiddelbart ud for stammeboksene og i umiddelbar nærhed af vælgerne, der stod og ventede på at komme til at afgive deres stemme, og som - ligesom vælgerne i stemmeboksene - ikke kunne undgå at høre Statsministerens argumenter for et JA,« skriver han i klagen.

Metroxpress har talt med den tidligere byrådsekretær bekræfter sin anmeldelse, som han ikke ønsker at uddybe.

Han klagede efter, at han på valgdagen ved middagstid havde set Lars Løkke Rasmussen give et interview til DR og TV2 foran vælgerne på Nyboder Skole.

Social- og Indenrigsministeriet gør opmærksom på, at valglovens paragraf 50 klart forbyder, at argumentere for bestemte politiske synspunkter inde i valglokalet. Og at statsministeren derfor har brudt loven, når han pludseligt foran de vælgere, der skulle til, begyndte at argumentere for, at de skulle stemme ja.

Det er dog Københavns Kommune, der ikke har gjort sit arbejde, da man ikke straks stoppede statsministeren og sendte ham ud af lokalet, skriver ministeriet i sin konklusion fra i tirsdags.

Kommunen skriver i sit svar, at de havde været opmærksom på, at statsministeren ikke blokerede for vælgere, når tv-folk skulle optage hans stemmeafgivning, men de valgtilforordnede ikke havde været tilstrækkeligt opmærksomme på, at han også benyttede lejligheden til at komme med de sidste ja-argumenter:

Ikke desto mindre må det konstateres, at der reelt fandt valgagitation sted fra statsministerens side, hvilket skal beklages. Der vil fremadrettet være særligt fokus både på de fysiske rammer for Lars Løkke Rasmussens stemmeafgivelse og på håndhævelse af forbuddet mod valgagitation," skriver kommunen 7. december til Social- og Indenrigsministeriet.

Og det løfte om fremover at sende statsministre og andre politikere uden for døren, når de begynder at komme med politiske argumenter, tager ministeriet til efterretning:

»Social- og Indenrigsministeriet har noteret sig, at Københavns Kommune har beklaget hændelsen, og at kommunen har oplyst, at der fremadrettet vil være særligt fokus på håndhævelse af forbuddet mod valgagitation og anden holdningsmæssig påvirkning af vælgerne.

Ministeriet kan i den forbindelse tilslutte sig grundlaget for kommunens beklagelse,« skriver ministeriet.