Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen indfører en vejledende grænseværdi for de såkaldte fluorerede stoffer i emballager til fødevarer.

Fluorerede stoffer i bagepapir, madpapir og pizzabakker kan være skadelige for både miljøet og os mennesker, og dem vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) forsøge at bekæmpe med en ny vejledende grænseværdi.

Derudover vil hun lægge pres på EU-Kommissionen, så reglerne på området kan blive strammet.

»Forbrugernes sikkerhed er det vigtigste, og der bør slet ikke være skadelige fluorstoffer i det papir og pap, som er i kontakt med vores mad. Jeg ser helst, at virksomhederne slet ikke anvender fluorerede stoffer i emballagen, og derfor laver jeg nu en vejledning med en grænseværdi så lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer,« udtaler Eva Kjer Hansen ifølge en pressemeddelelse.

Fluorerede stoffer bruges til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende.

Ministeren vil indføre den vejledende grænseværdi, indtil der kommer en EU-løsning.

»Vi skal løse problemet i fællesskab på EU-niveau, så det ikke kun er de danske virksomheder, der skal undgå at bruge fluorerede stoffer i fødevareemballagen. Jeg vil derfor tage kontakt til mine europæiske kolleger for at lægge pres på Kommissionen for en stramning af reguleringen,« siger hun.

De fluorerede stoffer er svært nedbrydelige, og de hober sig derfor op i dyr og mennesker. Stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Ministeren offentliggør den nye vejledende grænseværdi på Fødevarestyrelsens hjemmeside mandag.