Som det eneste parti har Venstre endnu ikke meldt ud, om man stemmer »ja« eller »nej« til akutjobbene. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen mener, partiet bør tage medansvar.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) opfordrer Venstre til at stemme ja til aftalen om akutjob, der skal sikre 12.500 langtidsledige mod at falde ud af dagpengesystemet.

- Jeg opfordrer alle folketingspartierne til at stemme for. Det er en god lov, og det er en nødvendig lov, for at vi kan komme videre. Jeg har det sådan, at jeg synes, det klæder alle at tage et medansvar, siger Mette Frederiksen, der mandag er indkaldt i samråd af Venstre, hvor hun skal svare på, hvilken effekt akutjobpakken har.

Først herefter vil Venstre tage stilling til, om man vil stemme ja eller nej, når aftalen om akutjob i morgen skal stemmes igennem i folketingssalen.

Venstres lurepasseri undrer Mette Frederiksen.

- Jeg er lidt forundret over det. Ligegyldigt om man som oppositionsparti måtte være lidt irriteret over, at der laves aftaler med arbejdsgiverne, så skal man jo sætte sådan noget Christiansborg-fnidder til side og bidrage til at løse de udfordringer, der er. Det synes jeg, at alle partier er forpligtet til, siger hun på vej til samrådet.

Venstres Hans Andersen vil blandt andet med samrådet sikre sig, at de 115 millioner kroner, som aftalen koster, ikke er penge ud af vinduet.

- Aftalen kan være udmærket i forhold til den gruppe af ledige, der står over for at falde ud af dagpengesystemet, men vi vil gerne høre, om der er en baggrundshistorie for, at det her virker, siger han.

- Vi vil lytte grundigt til det, ministeren siger. og hvilken effekt, hun forventer, akutjobpakken har, og så vil vi tage stilling til lovforslaget i morgen, når det ligger i folketingssalen.

De Konservative og Liberal Alliance har på forhånd tilkendegivet, at de stemmer nej til aftalen, mens Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemmer for, selvom de ikke mener, det løser hele dagpengeproblemet.

Aftalen, der er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, kræver en lovændring, fordi den indebærer, at det offentlige skal have lov til at favorisere en bestemt gruppe i jobkøen frem for andre. Det er ikke muligt i dag.