Godkendelse af Kriegers Flak øger konkurrencen på havvind, mener klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

København. Den gode nyhed er ikke alene, at EU-Kommissionen accepterer dansk statsstøtte til havvindmølleparken Kriegers Flak på 600 megawatt.

Den gode nyhed er også, at fremtidig konkurrence kan gøre det billigere at lave strøm fra havvindmøller.

Det siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) om parken, som skal stå klar i 2021.

- Prisen skal endnu længere ned. Det har jeg også en forventning om. Der er en massiv konkurrence mellem forskellige virksomheder, der laver vindmøller, siger Lars Christian Lilleholt.

- Det er et udstillingsvindue for, at det kan lade sig gøre til en meget lav pris. Jeg har en klar forventning om, at der i verden bliver opført endnu flere havvindmølleparker, og at Danmark vil være et udstillingsvindue.

Udbuddet blev gennemført i 2016, hvor Vattenfall vandt udbuddet med et bud på 37,2 øre per kilowatt-time.

I februar i år anmeldte Danmark projektet til EU-Kommissionen. Her har EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tirsdag godkendt projektet.

EU støtter byggeriet på Kriegers Flak med 1,1 milliard kroner. Projektet bliver landets største havvindmøllepark. Den ligger i Østersøen mellem Møn, Sydsverige og Nordtyskland. Desuden opføres parken Horns Rev.

Med Kriegers Flak og parken ved Horns Rev kan 800.000 danske husstande få dækket deres årlige elforbrug, påpeger klimaministeren.

Han er desuden interesseret i en kæmpestor havvindmøllepark på en kunstig ø ved Dogger Banke i Nordsøen.

Dogger Banke kan blive knudepunktet for vindenergi med forbindelse til Danmark, Holland, Storbritannien, Tyskland og Norge.

23. marts i år underskrev Energinet.dk en aftale med partnere i Holland og Tyskland.

Spørgsmål: - Taler du for et stort projekt ved Dogger Banke?

- Dogger Banke er en del af det. Nu ligger overvejelser og visioner meget langt ude i fremtiden. Men tre lande kigger på det. Ud over Danmark er det Holland og Tyskland, siger Lars Chr. Lilleholt.

- De kigger på mulighederne for at etablere en selvstændig ø i Nordsøen. Der er et potentiale for at opstille 7000 havvindmøller i Nordsøen. Skal det lykkes, er det nødvendigt med en ordentlig infrastruktur.

/ritzau/