Jobpræmie får ledige i job, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der vil udvide ordningen.

København. Til april får langtidsledige en skattefri jobpræmie, der skal hjælpe med at få dem i job. Men en lignende præmie har ikke fået flere langtidsledige på kontanthjælp eller enlige forsørgere i arbejde.

Det viser en evaluering af to tidligere jobpræmier, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) har lavet.

Alligevel er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) sikker på, at jobpræmier virker.

- Jeg er overbevist om, at jobpræmien vil have en effekt, siger han i en kommentar til undersøgelsen på ministeriets hjemmeside.

Begge de tidligere ordninger gav ledige en skattefri præmie på fire procent af månedslønnen - dog højst 600 kroner om måneden.

- Vi finder ingen tegn på, at der er nogen beskæftigelseseffekter ved ordningerne, siger professor Jacob Nielsen Arendt, der er programleder for arbejdsmarked og uddannelse hos Kora og står bag evalueringen.

For regeringen er det afgørende, at det kan betale sig at arbejde. Derfor har den indført kontanthjælpsloft samt en 225-timers-regel om arbejde for at få kontanthjælp, understreger Troels Lund Poulsen.

- Det følger vi nu op med en ny jobpræmieordning til langtidsledige, der giver en væsentlig større gevinst ved at komme i job end de tidligere ordninger, påpeger ministeren.

- Der er tale om 45.000 kroner på halvandet år. Det svarer til 2500 kroner hver måned, siger Troels Lund Poulsen.

De fleste internationale studier viser ifølge ministeren, at jobpræmier får flere i arbejde.

Den nye jobpræmie giver langtidsledige ti procent af arbejdsindkomsten - højst 2500 kroner om måneden - i skattefri præmie.

Der er 530 millioner kroner til ordningen frem til 2019. Det er med Jacob Nielsen Arendts ord "meget usikkert, hvor meget man får for pengene".

Men beskæftigelsesministeren er uenig. Han ønsker lørdag formiddag ikke mundtligt at uddybe sine skriftlige kommentarer fra ministeriets hjemmeside.

/ritzau/