Fra årsskiftet vil 17.500 unge under 30 år få såkaldt uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp. Den nye ydelse svarer til en SU, som er væsentligt mindre end en kontanthjælp. Det skriver Jyllands-Posten.

Uddannelsesstøtten bliver indført med kontanthjælpsreformen, og den lavere ydelse får blandt andet almene boligselskaber til at frygte, at flere unge ikke vil have råd til at betale deres husleje.

I LejerBo, som administrerer 44.000 boliger på landsplan, har man tidligere set beboere gå fra hus og hjem, når de offentlige ydelser er blevet skåret ned.

Formand for Boligselskabernes Landsforening og direktør for LejerBo Palle Adamsen siger til avisen:

»Personligt kan jeg frygte, at de lavere ydelser vil sætte mange unge i en håbløs situation«.

Regeringens regnestykker viser ifølge Jyllands-Posten, at unge på uddannelseshjælp månedligt vil kunne betale 3.000 kroner i husleje.

Det kan imidlertid blive svært at finde en bolig til de penge i de større byer, påpeger direktør Flemming Strøm fra KAB, der forvalter små 50.000 boliger i København og omegn. Ud af disse boliger ligger 2.500 lejligheder på under 3.000 kroner månedligt.

Også formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau er bekymret over uddannelsesydelsen.

»Der er flere gode ting i kontanthjælpsreformen, men det er utvivlsomt, at den vil føre til flere hjemløse unge, og det er meget svært at motivere et ungt menneske til at tage en uddannelse, når vedkommende ikke ved, hvor han eller hun skal sove om natten,« siger hun til Jyllands-Posten.

Afhængig af børn, civilstand og alder vil de unges månedlige ydelser ifølge regeringens beregninger blive sat ned med mellem 750 og 8.200 kroner, når reformen træder i kraft 1. januar.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger, at de unge må flytte i billigere boliger:

»Sigtet med kontanthjælpsreformen er, at de unge, der kan, skal gå i gang med en uddannelse. Når man er på SU, har man en begrænset økonomi, og det skal man indrette sine boligudgifter efter. De unge, der sidder for dyrt til, at de kan klare sig på en SU, må finde noget andet at bo i. Der vil være nogle år med smalkost, men en uddannelse er en investering i én selv. Det kan være, at man må bo et andet sted, end man havde regnet med. Måske skal man til forstæderne i stedet for at bo i København, eller det kan være, at man skal bo flere sammen. Sådan er vilkårene, når man er ung og under uddannelse«.

Ifølge ministeren må kommuner og boligselskaber sørge for, at der er nok studieboliger. Hun tilføjer:

»Samtidig skal man huske, at vi ikke sætter ydelsen ned for de unge, der endnu ikke er parate til at tage en uddannelse«.

Ifølge Jyllands-Posten vil unge, der vurderes at være uddannelsesparate, falde fra typisk 10.500 kroner for ikke-forsørgere til 5.753 kroner for unge uden en uddannelse i forvejen, og til 6.767 kroner for unge med en uddannelse.

Hvad mener du? Har Mette Frederiksen en pointe eller ej? Deltag i debatten herunder.