Både Enhedslisten og DF er kritiske over forslag fra regeringen, der skal afklare kontanthjælpsmodtagere.

København. Varm luft og utroligt frækt.

Det er meldingen fra Enhedslisten oven på regeringens forslag om at bruge en del af satspuljen på at afklare de personer, som har modtaget kontanthjælp over en længere årrække, så de eksempelvis kan få et arbejde.

- Satspuljen finansieres af de fattige selv. Og nu vil man tage penge fra dem til det her, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

Enhedslisten er som det eneste parti ikke med i satspuljen. Partiet er imod, at folk på offentlige ydelser som kontanthjælp stiger 0,3 procent langsommere end lønudviklingen. Pengene finansierer satspuljen.

Finn Sørensen vil bede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) om at forklare, hvorvidt han vil afsætte de "fornødne midler" i forbindelse med regeringens forslag.

- Jeg vil trække ham i samråd igen-igen, så alle kan høre, at kejseren ikke har noget tøj på i denne her sammenhæng, siger Finn Sørensen.

Ministeren vil ifølge DR Nyheder bruge 300 millioner kroner på afklaring af de 35.200 kontanthjælpsmodtagere, som har fået ydelsen i mindst fire år.

Hvis kontanthjælpsmodtagerne kan arbejde, skal de i gang med et 13-ugers forløb, som kan skaffe dem en eller anden form for reelt arbejde.

De, der ikke kan, skal videre i fleksjob, på førtidspension eller i ressourceforløb.

Men det er altså varm luft, understreger Finn Sørensen.

- Hvis ministeren ikke vil ændre på reglerne for førtidspension, hvis han ikke vil sørge for, at kommunerne får nogle midler til at finansiere et bedre forsørgelsesgrundlag for de mennesker, hjælper det ikke et hak.

Karina Adsbøl, Dansk Folkepartis medlem af Beskæftigelsesudvalget, er kritisk over for den del af ministerens forslag, der omhandler langtidssyge.

- Det virker til, at regeringens udspil mest er en indsats for at få dem på arbejdsmarkedet, siger hun.

DF'eren understreger, at partiet går ind til forhandlinger omkring forslaget med et åbent sind.

- Men det er vigtigt, at der bliver sat et tidsperspektiv på, i forhold til hvornår man skal have afklaret borgeren. For det hjælper ikke, at de her borgere skal igennem et langvarigt forløb, siger Karina Adsbøl.

/ritzau/