Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil have både unge, ledige og beskæftigede på skolebænken. Regeringen håber at lande en del af aftalen allerede i 2016.

Selvom invitationerne endnu ikke er sendt ud, satser Danmarks nye beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V), på at lande dele af en trepartsaftale allerede næste år.

I et interview med Ugebrevet A4 understreger Jørgen Neergaard Larsen, at uddannelse bliver en topprioritet ved forhandlingerne.

»Altså, hvordan får vi Danmark til at hænge sammen i fremtiden? Hvordan sikrer vi, at både unge og voksne har de fornødne kompetencer, så vi har en national arbejdskraft, der kan konkurrere? Hvordan får vi et overblik over, hvilke funktioner og kompetencer vi kommer til at mangle og får uddannet folk i tide, så der ikke opstår flaskehalse? Det er noget, vi vil have fokus på i trepartsforhandlingerne,« siger han til Ugrebevet A4.

Også et andet emne får høj prioritet under trepartsforhandlingerne, som i øvrigt blev bebudet i regeringsgrundlaget.

»Udover uddannelse bliver ordnede forhold det andet spor, som trepartsforhandlingerne vil koncentrere sig om. Hvordan bliver vi bedre til at sikre ordnede forhold for de virksomheder, der opererer i Danmark og de mennesker, der arbejder i Danmark? Hvordan sikrer vi ordnede forhold for udenlandske virksomheder, der investerer her, og for vandrende arbejdstagere?« siger Jørn Neergaard Larsen.

Med andre ord vil Venstre-ministeren meget gerne være med i kampen mod social dumping. Jørn Neergaard Larsen har som DA-direktør deltaget i trepartsforhandlinger flere gange.

Både nogle, der virkelig rykkede, og så dem, der er faldet til jorden.

Han lægger ikke skjul på, at han ser det som sit svendestykke efter mere end fire årtier i forskellige topjob at få næste års trepartsforhandlinger op at flyve. Men det er ikke kun regeringens ansvar, lader han forstå.

»Det her er en invitation til overenskomstparterne på det danske arbejdsmarked om at tage og fastholde serveretten i udviklingen af arbejdsmarkedet,« siger han.

Beskæftigelsesministeren sender først invitationerne til trepartsforhandlingerne ud, når der er landet en dagpengeløsning.

Dagpengekommissionen præsenterer sine anbefalinger i midten af oktober, og derfor kan der gå nogle måneder endnu, før der er forhandlet en bred aftale om fremtidens dagpengesystem.

Jørn Neergaard Larsen håber, at der allerede er nogle resultater af trepartsforhandlingerne på blandt andet uddannelse i løbet af 2016.

»Ja, jeg håber, at vi ser nogle resultater af trepartsforhandlingerne, før forhandlingerne om overenskomster begynder i 2017.«

Dermed kan trepartsforhandlingerne spille ind på de overenskomstforhandlinger, der skal være på det private område i begyndelsen af 2017.

»Men det her er en længerevarende invitation. Vi sender ikke en invitation til et quick fix, hvor vi lige inviterer parterne ind til en hurtig aftale om et eller andet.

Det er et forsøg på i respekt for de roller, vi har hver især, at bygge på det bedste vi har.«

Han lader forstå, at regeringen lægger op til langvarige forhandlinger og ambitiøse aftaler.

»Hvis det ikke lykkes at udvikle Danmark på den her måde gennem en trepartsaftale, har vi ikke været i stand til at løfte den opgave, som man med rette kan forvente af os. Jamen, så bliver vi fattige og markedsmæssigt marginaliseret. Og det er jo ikke det, vi vil. Det gode ved det er jo, at det er op til os selv,« fastslår han over for Ugebrevet A4.

BNB