Studerende på engelsksprogede uddannelser flygter fra Danmark efter eksamen. Nu skærer Søren Pind i optaget.

København. Hvis undervisningen foregår på engelsk, bruger de studerende sjældent uddannelsen til at få job i Danmark.

Sådan ser virkeligheden ud for erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

Derfor vil regeringen og Dansk Folkeparti sammen med de forskellige institutioner skære i antallet af pladser på studierne. Sammen vil de fjerne hver fjerde plads. Det svarer til 1600 pladser.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet har lavet en analyse, som viser, at kun omkring hver femte af studenterne har et job i Danmark to år efter endt uddannelse.

Tidligere har et flertal i Folketinget konstateret, at udgifterne til såkaldt "vandrende arbejdstagere" er ved at sprænge budgetterne for SU-reformen fra 2013.

Samtlige Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet vedtog i den forbindelse en opfordring til at indføre initiativer, "hvor udlændinge ikke kommer til Danmark alene for ydelsernes skyld".

På professionsbacheloruddannelserne er et af de store problemer, at 57 procent af de studerende har forladt Danmark, når deres uddannelse er slut.

- Vi kan se, at antallet af udenlandske studerende, der kommer hertil for at få en uddannelse betalt af det danske skatteborgere, er steget markant de senere år, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

- Men det er alt for få, der bliver og bidrager til Danmark bagefter. Derfor er der brug for at skrue ned for optaget.

Regeringen burde i stedet satse mere på de internationale studerende, som giver udtryk for, at det er svært at få foden inden for på det danske arbejdsmarked. Sådan lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd.

- Vores opfattelse er ikke, at de studerende kommer til Danmark for at hæve ydelser, som mange politikere beskriver det, siger formand Sana Mahin Doost.

Ifølge organisationen giver det overskud, hvis blot ti procent af de studerende bliver i landet.

- De studerende vil rigtig gerne bidrage og gør det også, når de bliver i Danmark, fastslår Sana Mahin Doost.

- I stedet for at forsøge at skære studiepladser væk og udskille en masse studerende, synes vi hellere, man skulle prøve at lave reelle indsatser for at få de studerende til at blive.

/ritzau/