Flere danskere end nogensinde har mistet livet til stoffer i 2011, men alligevel mener sundhedsministeren, at regeringens indsats mod stofmisbrug fungerer efter hensigten.

Selv om antallet af dødsfald på grund af narko i blodet er steget i Danmark, er regeringens indsats mod stofmisbrug ikke forfejlet. Det slår sundhedsminister Astrid Krag (SF) fast efter kritik fra Venstre og Dansk Folkeparti.

285 misbrugere mistede i 2011 livet, mens det tal året før lå på 276. Dermed er det ifølge opgørelsen fra Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiets register over narkorelaterede dødsfald det højeste nogensinde.

- DF og Venstre har tydeligvis ikke sat sig ordentligt ind i rapportens tal. Vi kan jo se, at der er sket et fald i antallet af narkorelaterede dødsfald i København. Det tyder på, at den store indsats, som kommunen gør for at nedbringe dødsfaldene blandt gademisbrugere, der er stærkt afhængige af stoffer, virker efter hensigten, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse og fortsætter:

- I København har man mange tilbud på gadeplan, og der er nem adgang til behandling. Og man har også på forsøgsbasis uddelt overdosispakker til udvalgte stofmisbrugere. Alt sammen med en positiv effekt. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi i regeringen har banet vejen for, at andre kommuner nu også kan bruge nogle af de samme redskaber, som København har gode erfaringer med, siger hun.

Krag understreger ligeledes, at det er vigtigt at se nærmere på tallene, der viser, at færre unge eksperimenterer med stoffer. De viser, at fire procent prøvede hårde stoffer i 2010, mens det i 2008 var otte procent.

- Ligesom mange andre er jeg også bekymret for, om de unge har den fornødne respekt for stoffer. Vi ved jo, at de unge tilbydes mange forskellige farlige stoffer i nattelivet. Men heldigvis viser tallene, at færre unge end tidligere eksperimenterer med stoffer. Det tyder på, at vores forebyggende indsats, hvor eksempelvis uddannelsessteder og kommuner samarbejder om at holde de unge væk fra stoffer, virker. Det undrer mig, at kritikerne undlader at se det, udtaler Astrid Krag.

Dog stiller rusmiddelekspert Henrik Rindom spørgsmålstegn ved faldet i antallet af unge, der eksperimenterer med stoffer.

- De unge er festaberne, som vil ud i diskomiljøet og fyre den af. De er risikovillige og klar til at tage en chance, og så er de ligeglade med, at der står i avisen, at det er forbudt. Når de oplever, at de andre på stoffer har det sjovt, så vil de også prøve det, siger han.