I et brev til uddannelsesministeren lufter 400 censorer deres ængstelse ved dalende niveau på universiteterne.

København: Det er bekymrende, hvis fagligheden er dalende, som 400 censorer på de videregående uddannelser i sprog og erhvervskommunikation ifølge Berlingske skriver i et brev til uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V).

Ministeren diskuterede bekymringen med Censorformandskabet i oktober.

- I min optik er det bekymrende, hvis vores studerendes faglige niveau inden for sprog er dalende.

- Det er et problem, når censorerne giver udtryk for, at de giver højere karakterer, end de bør. Censorerne siger, at kravene, der stilles til de studerende i studieordningerne, er for lave. Det går ikke, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Ifølge censorerne bidrager den nye 7-skala sammen med mindre krævende pensumlister og studieordninger til, at studerende i dag får højere karakterer.

Censorerne har sendt brevet til uddannelsesministeren, hvor de beskriver, hvordan de oplever, at kvaliteten af de videregående uddannelser er dykket, og at kravene til de studerende er mindsket.

- Det er uddannelsesinstitutionernes ansvar at sikre, at studieordningerne stiller de rigtige faglige krav til de studerende. Selvfølgelig skal de stille passende høje krav til vores studerende netop for at bevare og højne det faglige niveau, skriver Esben Lunde Larsen.

Regeringen har igangsat et arbejde for at ændre bevillingssystemet for videregående uddannelser for at komme blandt andet kvalitetsproblemer til livs.

Det nuværende bevillingssystem belønner ifølge kritikken uddannelsesinstitutionerne økonomisk for at få flest muligt studerende igennem studiet.

Det kan tilskynde til, at nogle uddannelser jagter et højere antal studerende i stedet for at fokusere på kvaliteten. Derfor ændres taxametersystemet til et bevillingssystem.

For nylig meddelte Københavns Universitet, at der skal nedlægges 532 stillinger som konsekvens af, at der på finansloven skal spares 1,4 milliarder kroner på forskningsbudgettet. Det svarer til syv procent af universitets medarbejdere.

Ifølge undervisningsministeren er besparelserne dog et grundvilkår.

/ritzau/