En aftale om pesticidbrug er klar. Pesticidbelastningen skal reduceres, men flere midler skal samtidig bruges.

København. Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF nået til enighed om en plan for sprøjtemidler for 2017-2021.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet skriver, at aftalen vil fastholde en reduktion af pesticidbelastningen, mens kontrollen med ulovlige pesticider strammes.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er godt tilfreds med aftalen.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige om en ambitiøs plan, hvor vi er enige om, at pesticider skal bruges mindst muligt. Derfor holder vi fast i den ambitiøse målsætning om at mindske belastningen fra pesticider, siger han.

Tidligere på ugen forlod Enhedslisten og Alternativet forhandlingerne. Partierne mener, at aftalen lemper reglerne for drikkevandsbeskyttelse.

- Det har været helt uspiseligt for os, at man vil lempe på reglerne, så flere sprøjtegifte godkendes i Danmark ved at hæve grænseværdien for visse stoffer i grundvandet, sagde miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL).

Esben Lunde Larsen mener, det er en god idé, at der bliver brugt flere midler på det danske marked.

- Det er det, fordi vi gerne vil passe på, at vi ikke får en resistensudvikling ved, at der er et for ensidigt brug af pesticider, lyder det fra ministeren ved fredagens doorstep-pressemøde i ministeriet.

Det skader ikke vores sundhed, grundvand eller miljø, at flere pesticider bliver tilladt, mener han.

Socialdemokratiet er med i aftalen, fordi det er "et skridt i den rigtige retning", fortæller miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Han mener, at aftalen er god for danskernes sundhed. Det hænger sammen med, at der i aftalen indføres et forbud mod anvendelse af sprøjtemidlet glyfosat før høst til konsumafgrøder.

Hos Enhedslisten hæfter man sig ved, at aftalen viderefører målet om en reduktion i pesticidernes belastning fra en sprøjtemiddelstrategi for 2013-2016.

- Man viderefører en gammel målsætning, som man sådan set allerede skulle have nået. Det er for mig at se ikke at ville nedbringe belastningen, siger hun til Ritzau.

/ritzau/