Til efteråret vil sundheds- og ældreminister Sophie Løhde præsentere national demenshandlingsplan.

København. Der findes i dag mere en 30 demensudredningsenheder rundt omkring i landet, og behandlingen er fra region til region sammensat og organiseret meget forskelligt.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) vil nu kigge på, om de over 30 enheder i fremtiden skal samles til færre udrednings- og behandlingssteder.

Det siger hun i forbindelse med, at Sundhedsstyrelsen er kommet med 17 anbefalinger til, hvordan demensindsatsen styrkes.

- Forslaget om at samle udredningen på nogle tværfaglige udrednings- og behandlingsenheder er interessant, synes jeg. Det kan være med til at løfte kvaliteten og forhåbentlig også nedbringe ventetiderne. Det har vi brug for.

- Tidlig opsporing og udredning er en af forudsætningerne for, at vi hurtigt kan give relevant behandling, støtte og rådgivning, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Venstre har i sit regeringsgrundlag skrevet ind, at den vil "styrke demensområdet, så indsatsen for mennesker med demens bliver mere sammenhængende".

Til efteråret præsenterer Løhde regeringens kommende nationale demenshandlingslplan 2025.

Kompetenceløft til medarbejdere, som arbejder på demensområdet, styrkede tilbud om fysisk træning til mennesker med demens og etablering af åbne rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende anbefales også.

- Der er mange gode og spændende anbefalinger i det faglige oplæg, som flugter rigtig godt med regeringens visioner, og som jeg nu glæder mig til at arbejde videre med hen over sommeren.

- En ting, der går igennem de mange temaer og anbefalinger, er ønsket om en mere ensartet høj kvalitet. Og dét er helt centralt og noget af det, som jeg helt sikkert også har tænkt mig at gå videre med.

- For i dag er der grundlæggende for stor forskel på, hvad man som demenspatient og pårørende kan forvente inden for alt fra udredning, aktivitetstilbud, rådgivning og aflastning, siger Løhde.

/ritzau/