Landmændene herhjemme må ikke længere sprede gylle på frosne marker, har miljøministeren netop besluttet. Gyllen risikerer nemlig at løbe ned i åer og vandløb - men det forbud er alt for vidtgående, mener landmændene.

I februar begynder den karakteristiske landlugt at sprede sig i det danske land. Det er nemlig sæsonstart for gyllespredning. Men hvis markerne er frosne, skal gyllesprederen nu holdes i garagen.

- Vi har set nogle uheld med gylle, der er spredt på frosne marker, hvor den simpelthen er løbet af og har været ved at ødelægge en å eller et vandløb i nærheden, og derfor forbyder vi nu gylle på frosne marker, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Gylle må i dag ikke spredes på marker, hvor der er fare for, at gødningen kan strømme til søer og vandløb. Men der har ikke været et direkte forbud mod at bringe gylle ud på frosne marker.

- Et forbud er for vidtgående. Det bør være muligt at sprede gylle på de frosne marker, som er helt flade og ikke er omgivet af åer, grøfter eller vandløb, som gødningen kan true, siger viceformand Henrik Frandsen fra landmændenes organisation, Landbrug og Fødevarer.

Han er enig med ministeren i, at gylle ikke må true vandmiljøet - men der skal være undtagelser for gyllespredning på steder, der er helt ufarlige for miljøet. Ministeren står dog stejlt på sit forbud:

- Det er ikke meningen, man skal sprede gylle på en frossen mark, så der kommer ikke undtagelser her, siger Ida Auken.

I dag skal kommunen i hvert enkelt tilfælde vurdere, om gyllen er spredt, så den ikke er til fare for vandmiljøet. Fremover vil kommunen kunne politianmelde en landmand blot for at have kørt en tur med sprederen på en frossen mark.

- Konsekvenserne for landmændene bliver, at de ikke kan få spredt deres gylle til tiden. For eksempel som i år, hvor det var helt umuligt at køre gødningen ud i efteråret på grund af regnen, så vil man heller ikke kunne sprede gylle i februar, hvor markerne er frosne, siger Henrik Frandsen, der påpeger fordelen ved at få markerne dækket med ko- og grisemøg tidligt på sæsonen.

- Jo før man bringer sin gødning ud i foråret, jo højere er udnyttelsen af næringsstofferne, og så skal man ikke bruge så meget gylle senere hen.

Så sent som natten til fredag var Kongeåen tæt på at blive forurenet af gylle, der løb af en frossen mark - her må landmanden betale tusindvis af kroner i oprydning og erstatning.

De nye regler vil træde i kraft inden næste gyllesæson. Et udkast til bekendtgørelse forventes sendt i høring til marts. I forlængelse heraf skal der tages stilling til, hvordan reglerne mere præcist skal udformes.