Et stort antal ansøgninger om tilskud til solceller får Folketinget til at gribe ind og bremse ordningen.

København: Et flertal i Folketinget har tirsdag aften stemt for et hasteindgreb, som bremser solcellestøtteordningen.

Alle partier på nær Alternativet har stemt for lovforslaget, som er blevet hastebehandlet og vedtaget på bare én dag.

Meget uventet er der kommet store ansøgninger om støtte til solceller, hvilket har fået energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at aflive ordningen i al hast.

- Jeg er glad for, at Folketinget i dag har bakket op om den foreslåede hastelovgivning på solcelleområdet. Det betyder, at vi kommer på forkant med udviklingen og afværger en potentielt meget stor ekstra PSO-regning, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Med den såkaldte 40/60-støtteordning, som har eksisteret siden 1999, har man mulighed for at søge om støtte til nye solcelleanlæg.

Men i løbet af få dage er der kommet ansøgninger for cirka 4500 MW. Det vil ifølge ministeriet svare til, at et areal på størrelse med Samsø blev dækket af solceller. Til sammenligning er der i Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 MW.

Hvis alle ansøgninger bliver godkendt, vil det ifølge ministeren koste elforbrugerne op mod 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift.

- Energinet.dk har især i anden halvdel af april måned modtaget nogle meget store solcelleansøgninger, der vil kunne dække et areal på størrelse med Samsø. Det måtte vi reagere på, siger Lars Christian Lilleholt.

Bag mange af ansøgningerne står Anders Ztorm, der er direktør i Solenergi Danmark, skriver dr.dk. Han står i spidsen for en række selskaber, der vil investere i solcelleparker.

Han har i løbet af de seneste måneder sendt i alt 7000 ansøgninger for samlet 98 lodsejere, der vil lave større og mindre solcelleparker.

Nu skal det vurderes, hvor mange solceller der er blevet sagsbehandlet og har fået tilsagn, før det endelige regnestykke kan gøres op.

Derfor er det endnu for tidligt at sige, hvor stor ekstraregningen bliver.

/ritzau/