Der er torsdag indgået en bred aftale i Folketinget om en ny adoptionslov. Kravene skærpes i Danmark, og to adoptionsbureauer lægges sammen til et, hvor der indføres større statsligt tilsyn.

Adoptionsbørn, der kommer til Danmark, er i fremtiden sikret forhold og rettigheder, der lever fuldt ud op til de internationale konventioner.

Sådan lyder udmeldingen fra socialminister Manu Sareen (R), der torsdag meddeler, at der er indgået en bred politisk aftale om fremtidens adoptionssystem i Danmark.

»Jeg er glad for, at vi efter flere års debat nu fremtidssikrer det danske adoptionssystem. Vi har med aftalen skabt et robust og holdbart adoptionssystem, der har børnene i fokus. Det er og bliver kernen i det her. Men samtidig har det været vigtigt for os at give familierne tryghed og ikke hive tæppet væk under dem, der allerede venter,« siger Manu Sareen i en pressemeddelelse.

Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten er med i aftalen. De øvrige partier blevet enige om at lægge de to tidligere private adoptionsbureauer, AC Børnehjælp og DanAdopt, sammen til én samlet privat organisation, hvor der skal ske et større statsligt tilsyn.

De to bureauer har tidligere været udsat for stærk kritik for rod i regnskaberne, og flere medier har fortalt historier om såkaldte børnehøstere, der lokker etiopiske forældre til at bortadoptere deres børn.

Den statslige styring af og kontrol med området bliver dog styrket, siger Manu Sareen. Det sker blandt ved, at Ankestyrelsen skal godkende alle match mellem et barn og adoptivforældre, før adoptionen kan fortsætte.

»Vi skærper vores kontrol. Ikke alene med godkendelse af alle match mellem barn og familie, men også med de pengestrømme, der er knyttet til adoption. Vi går forrest ved at stille krav om, at Ankestyrelsen fremover skal give grønt lys til hjælpeprojekter, der knytter sig til adoption. Samtidig lukker vi helt ned for, at en organisation kan udføre hjælpearbejde, der ikke har noget med adoption af gøre,« siger Manu Sareen.