Det svenske forsøg med at lade SOSUer arbejde mindre til fuld løn bliver mødt af skepsis i Dansk Folkeparti, der dog vil lade kommunerne vurdere, om det er et eksempel til efterfølgelse.

10 timers mindre arbejde om ugen til samme løn? Det er ikke umiddelbart noget, der vinder gehør i Dansk Folkeparti.

Forsøget bliver ført ud i livet for SOSUer i Sveriges næststørste by, Göteborg, i løbet af sommeren, men det ligger ifølge oppositionspartiet ikke i kortene, at modellen skal testes på denne side af Øresund.

- Vi har jo hele tiden arbejdet på, at vi skal op på 37 timer. Det har også været et ønske fra fagforeningerne, at vi skal væk fra, at kommunerne opretter deltidsstillinger, siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF).

- Sverige har altid været noget for sig selv. Jeg kender ikke så meget til de svenske forhold, og det interesserer mig egentlig heller ikke, hvad svenskerne gør. Jeg er mere interesseret i, hvad vi gør i Danmark, fortsætter han.

Bent Bøgsted er ikke blind for, at fagbevægelsen formentlig ville takke ja, hvis kommunerne pludselig tilbyder det samme i løn for færre arbejdstimer. Men han henviser samtidig til, at der er kommunalt selvstyre i Danmark, og det ikke er noget, der skal bestemmes af politikerne i Folketinget.

- Det står frit for kommunerne at lave en aftale med FOA om, at SOSUerne i deres kommune kun skal arbejde for eksempel 30 timer, selv om de får løn for 37 timer. Det er ikke noget, som vi på Christiansborg vil blande os i, siger arbejdsmarkedsordføreren.

Svenskerne håber at kunne nedbringe antallet af sygedage med en kortere arbejdsuge, så de »mistede« lønkroner kommer ind på den måde.