Det vil få vidtrækkende konsekvenser, hvis Venstre får sit forslag om at ophæve fredningen ved de danske kyster gennemført, advarer miljøminister Kirsten Brosbøl.

Det vil være et anderledes Danmark, der står tilbage, hvis Venstre får held med at gennemføre den liberalisering af planloven, som partiet slår på tromme for onsdag.

Og det vil vel at mærke være et mindre attraktivt Danmark, advarer miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Hun har svært ved at se fidusen i at ophæve dele af fredningen af de danske kyster, som Venstre foreslår.

»Det vil ændre det Danmark, som vi kender, og det vil ændre på det, som skiftende regeringer i 80 år har stået på mål for: Nemlig at vi ønsker sammenhængende, åbne og ubebyggede kyster i Danmark med adgang for alle. Det her vil betyde, at adgangen for offentligheden potentielt bliver begrænset, og det er ikke et Danmark, jeg ønsker mig,« siger miljøministeren.

Venstre ønsker et opgør med den såkaldte strandbeskyttelseslinje, der byder, at der fra strandkanten og 300 meter ind på land gælder særlige, strikse regler for, hvordan man må bygge og bo. Det er eksempelvis ikke tilladt at opføre nye bygninger, hvor der ikke har været bygget før, opsætte hegn eller plante træer og buske.

Men hvis der i forvejen er offentlig vej eller bygninger - eksempelvis sommerhuse - indenfor de 300 meter, skal de øvrige husejere i 300 meter-zonen have lov til at disponere frit over deres egen grund, siger Venstre.

Kirsten Brosbøl advarer om, at lempelserne vil åbne for markant større ændringer.

»Der er ingen grænser for, hvad man kan forestille sig på en privat grund. Vi kan se kæmpestore hegn omkring folks grunde og kæmpestore terrasser, hvilket vil skæmme kysterne. Det er ikke den enkelte terrasse, der gør forskellen, men hvis det bliver reglen frem for undtagelsen ned langs den danske kyst, så vil det ændre det kystlandskab, vi kender i dag markant,« siger ministeren.

Hun mider samtidig om, at »det ikke bare kan rulles tilbage« senere, hvis man skulle fortryde.

»Det, Venstre i virkeligheden siger her, er, at de sætter den private ejendomsret over fællesskabets interesser ved kysterne,« siger Kirsten Brosbøl.

Samtidig ønsker Venstre at ophæve kystnærhedszonerne, der omfatter områder efter de 300 meter og tre kilometer ind i landet. Reglerne byder, at kommunerne skal kunne give en »planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse« for nye byggerier i de kystnære zoner. Med andre ord skal de nye byggerier gerne have relevans til det hav, de ligger i nærheden af. Men også den øvelse kan få store konsekvenser, siger Kirsten Brosbøl.

»Det vil betyde, at byer i fremtiden vil kunne udvide byzonen mod kysterne, og at man vil kunne lægge erhvervsområder og boligområder ned langs vores kyster. Det er altså også noget, der vil have vidtrækkende konsekvenser,« siger Kirsten Brosbøl, der overordnet stempler Venstres udspil som »uigennemtænkt«.