Det er et dystert og vådt billede, en ny rapport fra miljøministeriet tegner for særligt landets kyst- og fjordbyer. Miljøminister Kirsten Brosbøl er bekymret.

Det er ikke specielt opmuntrende udsigter, der bliver malet for de danske kyst- og fjordbyer i en ny klimarapport, Miljøministeriet har udarbejdet.

Rapporten giver for første gang et overblik over, hvad vi kan forvente, at et forandret klima vil betyde for Danmark.

Og her er det særligt havene, der kommer til at volde problemer: 70-80 centimeter ventes de at stige med frem mod 2100.

Det bekymrer miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

»Jeg synes, det her er voldsomme tal. Hvis vi kigger i et 100-årigt perspektiv, kommer vi til at opleve hændelser, vi normalt kun ser hvert 500 år, flere gange årligt. Hvis ikke man var bekymret i forvejen, så bliver man i det hvert fald nu,« siger miljøministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Og dermed skulle det efterhånden være sikkert og vist, at klimaforandringer er en virkelighed, som vi skal tilpasse os, fastslår ministeren.

»Jeg synes først og fremmest, at den her rapport viser os, at klimaforandringerne er virkelighed, og det her kan komme til at koste vores samfund dyrt, hvis ikke vi tilpasser os. Det bliver en meget stor og vigtig opgave i mange år fremad,« påpeger hun.

Rapporten kommer samtidig med, at regeringen har lanceret en række initiativer, der skal klæde landet på til de dokumenterede forandringer i skikkelse af skybrud og storme. Og de strategier er ikke blevet mindre vigtige med den nye rapport, siger Kirsten Brosbøl, der dog også understreger, at arbejdet ikke er gjort med strategier alene.

»Vi har aftalt, at vi skal bruge 2,5 milliarder kroner ekstra på den opgave ude i kommunerne, men vi skal klar over, at den her opgave ikke bliver løst fra den ene dag til den anden. Vi kommer til at beskæftige os med det her i mange år,« siger hun.

Rapporten kommer som optakt til det FN-klimamøde, der finder sted i København i næste uge.