Mette Frederiksen undsiger dagpengereform

Knap 34.000 røg ud af dagpengesystemet i 2013, da dagpengeperioden blev forkortet til to år. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kritiserer reformen, som hun har haft ansvaret for at gennemføre.

Der lyder skarp kritik fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) af den dagpengereform, som hun har haft ansvaret for at gennemføre, skriver Politiken.

Tæt på 34.000 er røget ud af dagpengesystemet i 2013, efter at dagpengeperioden er blevet forkortet fra fire til to år med virkning fra i år.

»Jeg mener ikke, at man kan være tilfreds, når så mange mennesker mister deres dagpengeret«, siger Mette Frederiksen, der påpeger, at Socialdemokraterne ikke var en del af det flertal i Folketinget, som vedtog dagpengereformen:

»Det står klart her ved udgangen af 2013, at den tidligere regering valgte en helt forkert indfasning af dagpengereformen. Det er jo det, man ser, når så mange mennesker har mistet deres dagpengeret og ikke er kommet i arbejde«.

Dagpengereformen ramte de ledige hårdere end forventet i 2013. Da den oprindeligt blev præsenteret var prognosen, at mellem 2.000 og 4.000 ville miste deres dagpengeret om året, men tallet blev altså omkring ti gange større.

Tallene viser desuden, at omkring 4.500 af de 34.000 heller ikke får kontanthjælp, så de står uden en krone i indtægt.

»Flertallet for dagpengereformen var intakt efter valget, så opgaven for den her regering har været at afbøde de negative konsekvenser. Vi har forsøgt os med forskellige initiativer som uddannelseshjælp, akutpakker og nu en arbejdsmarkedsydelse«, siger Mette Frederiksen, der afviser at tage et særligt initiativ for de 4.500 uden indkomst.

Dagpengereformen får store konsekvenser for alle, mener direktør Verner Sand Kirk fra arbejdsløshedskassernes organisation, AK-Samvirke.

»Hvis det fortsætter, vil antallet af kontanthjælpsledige overstige antallet af dagpengeledige i løbet af et overskueligt antal år. Det har som konsekvens, at vores dagpengesystem bliver transformeret fra at være en rimelig universelt dækkende forsikringsordning for alle grupper til en mere eksklusiv ordning for de stærke på arbejdsmarkedet,« siger han til Politiken.