Selvom politiet og efterretningstjenesten klarede håndteringen af terrorangrebet i København godt, er der ting, der fremover skal gøres bedre, mener justitsministeren. En ny situation kræver nye metoder, betoner hun.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har modtaget myndighedernes evaluering af indsatsen omkring terrorangrebet i København, og hun er enig med politiets egen konklusion: At indsatsen er godkendt. Men trusselsbilledet mod Danmark er forandret, og det kræver nye tiltag, påpeger ministeren på et pressemøde onsdag aften:

»Overordnet set håndterede politiet situationen godt og professionelt, men vi står i en ny situation, og vi skal blive bedre,« siger hun og uddyber:

»En ting er at forberede sig på et terrorangreb, noget andet er at opleve et faktisk terrorangreb.«

Ifølge både ministeren og politiets egen vurdering er der brug for et generelt styrket beredskab. Begge parter påpeger, at Omar El-Hussein, der 14. og 15. februar skød og dræbte to civile og sårede seks politifolk, er en ny type gerningsmand, som vi ikke før har oplevet i Danmark.

»Vi står i Danmark med det, vi må kalde en ny situation, og evalueringen viser, at vi må ændre den måde, beskyttelsesopgaver traditionelt er blevet løst på i Danmark,« siger Mette Frederiksen.

Hun påpeger, at der gik godt tre timer fra angrebet på Krudttønden, til Politiets Efterretningstjeneste (PET) anbefalede bevogtning ved synagogen i Krystalgade, hvor en privat sikkerhedsvagt senere blev dræbt af gerningsmanden.

»Det er for lang tid. Ikke mindst set i lyset af den viden og trusselsvurdering, PET selv har foretaget af vores jødiske mindretal. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende,« siger ministeren og pointerer, at politiet i dag arbejder med et nyt system for bevogtning af udsatte mål.

Politiet fremhæver selv ti såkaldte »læringspunkter« for, hvordan det danske beredskab fremover kan styrkes. Her nævnes øget samarbejde mellem de forskellige myndigheder omkring radikalisering, permanent bevogtning af udsatte mål og en intensiveret rekrutteringsindsats rettet mod mulige nye kilder i miljøet mellem bander og militant islamistiske grupper.

»Ved angrebene blev det tydeligt, at der er tale om en ny type gerningsmand, der ikke afskrækkes af politiets tilstedeværelse,« siger Mette Frederiksen og uddyber:

»Hjemvendte Syrien-krigere udgør en terrortrussel, og angrebene viser, at der er en trussel mod det, vi kalder cross-over-miljøet mellem bandemiljøet og militante islamistiske grupper.«

Justitsministeren påpeger samtidig, at flere af læringspunkterne fra evalueringen allerede er omfattet af de tiltag, regeringen har iværksat i forbindelse med politiets øgede beredskab. Og netop politiets forhøjede beredskab forud for angrebet gjorde, at indsatsens i dag kan modtage Mette Frederiksens ros:

»Dansk politi var i let forhøjet beredskab, og det medvirkede til at øge paratheden, da terrorangrebet indtraf,« siger hun.

Få timer før onsdagens pressemøde meddelte PET-chef Jens Madsen sin fratrædelse efter 1,5 år på posten. Adspurgt om hans fratrædelse skyldes evalueringens kritikpunkter, svarer Mette Frederiksen:

»Jens Madsen har aftalt med departementschefen, at han vil påtage sig andre opgaver i politiet. Det er en aftale, jeg tager til efterretning.«

Spørgsmål: Betyder det, at der er en sammenhæng mellem kritikpunkterne og hans fratrædelse?

»Der er kritikpunkter i den her evaluering, og så har jeg ikke mere at tilføje til det spørgsmål.«