Mette Frederiksen fletter fingre med Kristian Thulesen Dahl. S og DF spænder ben for regeringen.

Sådan har det lydt gang på gang i medierne.

Men kigger man nærnere på aftaler og stemmeresultater i Folketinget, tyder meget på, at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har en endnu bedre ven end DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Og det er sjovt nok statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ud af de 35 aftaler, trekløverregeringen har lavet, siden den tiltrådte 28. november, har Socialdemokratiet været med i de 34. Og det er Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen godt tilfreds med.

»Ja, jeg mener, det er helt rigtigt, vi er med i så meget. Vi er Folketingets største parti, vi er ifølge målingerne danskernes foretrukne parti, og jeg tror, danskerne måler os på resultaterne. Er vi relevante? Har vi svar på udfordringerne? Det ville være lettere, hvis jeg havde flere mandater, men indtil videre prøver vi at skubbe tingene i den rigtige retning,« siger Mette Frederiksen, der 28. juni kan fejre to år på posten som Socialdemokrartiets formand. Siden hun kom til, er S gået støt frem, og V og DF støt tilbage.

Du har et nært samarbejde med Kristian Tulesen Dahl. Men spørgsmået er, om du er lige så gode venner med Lars Løkke?

»Hvis man med »god ven« mener, at jeg er mere optaget af at skabe resultater end at stå og råbe op fra sidelinjen, så er det jo tilfældet. Det er den stil, jeg har lagt som oppositions leder. Alle de fine skåltaler flytter jo ikke samfundet. Når jeg f.eks. går ind i forhandlingslokalet for at lave en aftale om Nordsøen, så synes jeg, det er vigtigt, at vi ikke risikerer, at tusindvis af mennesker i området omkring Esbjerg mister deres arbejde, og at vi kæmper for, at det bliver miljørigtigt og socialt afbalanceret. Man kan altid sætte sig ned og drille en regering og sidde med armene over kors. Men jeg synes ikke, det er nogen fed måde at arbejde på.«

En undersøgelse i Berlingske onsdag viser også at I har stemt sammen med Venstre i 80 pct. af alle afstemninger siden 2015?

»Ja, og de aftaler er blevet meget mere afbalancerede end dem, regeringen oprindeligt spillede ud med. Idealerne er efter min mening ikke meget værd, hvis de ikke kan omsættes i virkelighedens verden. Jeg vil hellere flytte tingene et lille skridt end holde fanen højt. Men vi har også fået regeringen til at trække nogle af sine forslag tilbage, inden de nogensinde er kommet til afstemning. Hvis senere tilbagetrækning havde været et lovforslag, havde vi stemt imod regeringen sammen med Enhedslisten.«

Men partierne til venstre for jer skal jo pege på dig som statsminister. Og Enhedslisten er det parti, I stemmer mindst sammen med. Hvad kan Enhedslisten få til gengæld for at pege på dig?

»Der er intet galt i at forhandle med folk, der ser tingene anderledes end en selv.  Man kan blive klogere, og der kan være vinkler, man ikke selv har tænkt over.«

Men er topskat og pensionsalder de eneste store ting, i er uenige med regeringen om?

»Den store politiske uenighed er den økonomiske politik. Jeg ser et grundlæggende stærkt samfund, hvor mange lønmodtagere alligevel er udfordret af et hårdt pres på deres arbejdsplads, fordi kravene hele tiden stiger. Derfor vil jeg gerne bruge flere penge på danske lønmodtagere, deres uddannelser og kompetencer. Regeringen kigger på det samme samfund, men tænker: Hvis vi giver nogle topskattelettelser i toppen af samfundet, så vil det nok sive ned og være til gavn for nogle andre. Det er to vidt forskellige måder at betragte mennesker på. Jeg kan ikke se værdien af at få en skattelettelse, hvis mine børns daginstitution til gengæld har den dårlig kvalitet, eller hvis vores ældre skal ligge i 12 timer med en våd ble.«

Men I har fremlagt dobbelt så mange udspil på to år i opposition som Venstre gjorde på to år, da de var i opposition?

»Hvad enten man er i opposition eller i regering skal man lægge sin egen politik frem. Vi synes ikke, regeringen løfter opgaverne på en god og afbalanceret måde. Hver gang regeringen lægger noget politik frem, så trækker det Danmark skævt, enten geografisk eller  økonomisk, og det gør vi selvfølgelig hvad vi kan for at spænde ben for.«

Hvis I vinder næste valg, og du bliver statsminister, vil I så fortsætte med at lave store aftaler med V og DF?

»Løkke har en mærkværdig stil, hvor han somme tider kun vil forhandle med et parti. F.eks vil han kun diskutere incitamenter til at blive længere på arbejdsmarkedet med DF. Sådan ville jeg ikke gribe arbejdet an. De partier, der vil være med til at tage et ansvar, og finde nogle løsninger, de skal være velkomne ved forhandlingsbordet. Mange danskere kan ikke forstå, hvorfor vi politikere ikke bare sætter os ned og løser problemerne på trods af forskellighederne.«

Du har været formand for Socialdemokratiet i to år. Er I der, hvor I skal være ifølge din plan?

»Ja, vi er stille og roligt ved at genvinde noget af den tillid, der var blevet tabt. Politisk har jeg ikke lagt skjul på, at vi er blevet et mere klassisk socialdemokrati på velfærds- og fordelingspolitik. Og vi har strammet op på udlændingepolitikken fordi jeg vitterligt har den helt grundlæggende holdning, at der er grænser for, hvor mange mennesker, der kan komme hertil, hvis samfundet skal hæge sammen. Jeg tror, mange danskere godt kan se, at de her to store bevægelser er i gang hos os. Folk tænker nok også "holder det nu", og det er helt fair. Jeg håber, jeg kan gøre mig fortjent til deres tillid.«

Hvornår blev tilliden mistet?

»Jeg tror ikke, man kan sætte præcist tal på. Men det er jo helt åbenlyst, at vi har været større, end vi er nu, og har været i en årrække. Og det må jo være fordi nogle vælgere føler, at andre har kunnet varetage deres håb og bekymringer bedre end os. Den tillid skal vi have tilbage og det tager tid.«

Venstres politiske ordfører Jacob Ellemann-Jensen anerkender, at der foregår et løbende samarbejde med mellem Lasrs Løkke og Mette Frederiksen.

»Det kan jeg sagtens genkende. Vi lider lidt under, at medierne kun er interesserede i konflikt historier. Men disse tal banker jo en pæl gennem myen om, at regeringen ikke kan komme igennem med noget som helst, og at der ikke er et bredt politisk samarbejde på Christiansborg. Og vi laver ikke kun aftaler på den ene side af hegnet,« siger Jacob Ellemmann-Jensen.