Forslag fra DF og V vil føre til social dumping og opgør med danske lønmodtagerrettigheder. Stik modsat den politik, som DF hævder at stå for, siger beskæftigelsesministeren om partiernes forslag til at begrænse fagforeningernes konfliktret.

Dansk Folkeparti hykler, når partiet hævder, at det interesserer sig for at bekæmpe social dumping. Så hårdt retter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu et angreb på DF forud for partiets landsmøde i weekenden, erfarer Radio24syv.

I virkeligheden underminerer DF groft danske lønmodtagerrettigheder og stimulerer til løndumping med et forslag, der griber ind i fundamentale rettigheder på arbejdsmarkedet, vurderer ministeren.

DF har sammen med Venstre som en udløber af konflikten om Vejlegården stillet et beslutningsforslag i Folketinget, hvor man vil forhindre lønmodtagerorganisationer i at føre konflikt med virksomheder, der har overenskomst i forvejen.

Men forslaget er i strid med EU-retten, og det vil let kunne medføre, at danske lønmodtagerorganisationer må acceptere, at virksomhedsejere hyrer udenlandsk arbejdskraft til meget lavere lønninger – helt ned til 30 kroner i timen – uden at de længere kan gøre noget. Det fremgår af en række svar fra Beskæftigelsesministeriet til Folketinget.

Mette Frederiksen:

- Det er jo hykleri af værste skuffe, for man kan ikke sige, at man vil bekæmpe social dumping og samtidig bekæmpe danske lønmodtageres muligheder for at lave en blokade for at kunne opnå en dansk overenskomst. Det er heller ikke nok at sige, at man gerne vil bekæmpe social dumping, for man bliver nødt til at sikre sig, at der er et lovgrundlag at gøre det på. Og Dansk Folkeparti har i de 10 år, de havde magten, intet gjort for at bekæmpe social dumping, og når man dertil lægger dette forslag, som vil åbne for, at lettiske og polske overenskomster skal fungere i Danmark, er det jo hykleri, siger hun til Radio24syv.

Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for DF, sender bolden retur:

- Hykleriet er hos Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, som har sagt god for, at østarbejdere kan komme ind og dumpe lønningerne. Det har vi altid været imod.

Han understreger, at det aldrig har været DFs tanke, at beslutningsforslaget skal føre til lønninger på 30 kroner i timen. Der skal være tale om en virksomhed, som har »dansk« landsdækkende overenskomst:

- Vi har aldrig forestillet os, at det skal være en polsk landsdækkende overenskomst, og vi vil aldrig acceptere lønninger på 30 kroner i timen.

Beskæftigelsesministeriet fastslår ellers, at det vil være i strid med EU-retten, hvis man skriver ind, at det skal være »dansk« overenskomst, men til det siger Bøgsted:

- Så må regeringen arbejde for en undtagelse i EU, så det er den danske overenskomst, der gælder.

Til det svarer Mette Frederiksen:

- En dansk arbejdsgiver vil kunne lave en overenskomst for eksempel med en polsk lønmodtagerorganisation, og det vil givet betyde lavere lønninger. Markant lavere lønninger. Og den måde forslaget er tænkt på, vil man i forhold til EU-retten ikke kunne sige, at danske overenskomster har forrang for andre.