Under SR-regeringen fastlåste De Radikale regeringen til en borgerlig økonomisk politik. Det gengældes nu.

Aalborg. En slags politisk benlås på De Radikale på udlændingeområdet.

Sådan beskriver Elisabet Svane, politisk redaktør ved Fyens Stiftstidende, situationen, hvor Socialdemokratiet nærmer sig Dansk Folkeparti.

Som S-formand går Mette Frederiksen ind for en strammere udlændingepolitik, og hun taler ved Socialdemokratiets kongres i Aalborg om et bredt samarbejde over midten på området.

Dermed bliver De Radikale og resten af de røde støttepartier sat uden for indflydelse, selv hvis Socialdemokratiet genvinder magten ved et eventuelt valg, lyder analysen.

Det vækker minder til tiden, da Socialdemokratiet sad i regering med De Radikale.

- Skal man trække spor tilbage, så bandt De Radikale en socialdemokratisk regering til en borgerlig økonomisk politik med dagpenge- og efterlønsreformen. Det har martret her i lokalet.

- Det er det samme Socialdemokraterne nu gør ved at binde udlændingepolitikken på den borgerlige blok, siger Elisabet Svane.

Hun vurderer, at Socialdemokratiet selv regner med en socialdemokratisk mindretalsregering uden De Radikale, som de sad i regering med for blot halvandet år siden.

I lørdagens udgave af Jyllands-Posten krævede Radikales leder Morten Østergaard, at Socialdemokratiet skulle give "mærkbare indrømmelser" på udlændingepolitikken, hvis partiet ønsker radikale mandater som parlamentarisk grundlag efter næste valg.

Men Socialdemokratiet har ikke tænkt sig at lytte til de røde støttepartier, som har krævet en markant blødere kurs på udlændingepolitiken, hvis Mette Frederiksen kommer til magten, lyder analysen.

- Nogle kan hun tage for givet, men hun kan aldrig helt tage De Radikale for givet. Østergaard hæver pegefingeren, men siger ikke, at han vil pege på en borgerlig statsminister.

- Men han har muligheden, det er det, han siger nedenunder. Problemet for ham er, at der ikke kommer en blødere udlændingepolitik med de blå. Så han er låst, siger Elisabet Svane.

/ritzau/