S-formand Mette Frederiksen kalder regeringens plan om at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget for en 'topskattelettelse i forklædning'

»Det lyder jo meget godt, men det er nu, man som dansker skal have sin kritiske næse fremme,« siger Mette Frederiksen.

Mandag kunne BT løfte lidt af sløret for regeringens kommende skatteudspil, og det har Socialdemokratets formand læst med interesse.

Et af de forslag, Løkke kommer med i næste uge, handler om at fjerne loftet over det fradrag på 8,75 pct. af lønnen, som alle i beskæftigelse får. Man kan i dag kun få fradrag op til en årsløn på 343.000 kr. I kroner og ører er det 30.400 kr. Hvis fradraget fremover skal tælle med »hele vejen op«, vil det give en skattelettelse til over to millioner lønmodtagere. Til håndværkere, sygeplejersker og skolelærere.

Men også pæne lettelser til advokater, læger og direktører, der typisk betaler topskat. For disse højtlønnede grupper vil Løkkes foreslåede skattemodel betyde en sænkning af marginalskatten med 2,7 pct., har Skatteministeriet beregnet.

Derfor siger Mette Frederiksen stop:

»Regeringen er fuldstændig besat af topskattelettelser. Hvis man vækker Anders Samuelsen midt om natten, er det det eneste, han kan sige. Jeg tror, vi kommer til at se nogle forslag fra regeringen, der kan lyde som noget andet, men hvis man graver ned i det, så er det reelt en topskattelettelse. I dag er der et loft over værdien af beskæftigelsesfradraget for at sikre, at det kommer alle til gode. Hvis du fjerner det loft, vil værdien for de laveste indtægter være nul, for mellemindkomsterne vil den være lidt og for topindkomsterne vil den give tusindvis af kroner. Det er i virkeligheden er en topskattelettelse i forklædning. Vi har ikke bygget det danske samfund på stor ulighed og skattelettelser til dem, der har mest,« siger Mette Frederiksen.

Forleden varslede Liberal Alliancens formand, udenrigsminister Anders Samuelsen, at regeringen er på vej med en »historisk stor« skattereform. Konsekvensen kan ifølge Mette Frederiksen blive en lige så historisk stor nedskæring i det offentlige regnskab.

»Man kan ikke bruge pengene to gange. Måske er denne regering lidt for langt væk fra virkeligheden. Det er som om regeringen helt ignorerer, at velfærdssamfundet knirker mange steder. Nu har jeg været rigtig meget rundt i landet i de seneste dage, og når jeg hører om et sted, hvor man overvejer at dem, der ikke kan komme ud af sengen, kun kan få lov at komme ud af sengen en gang om dagen, så har jeg det sådan, at jeg vil helst sørge for at vores ældre har en ordentlig ældrepleje og at det fungerer ordentligt på vores sygehuse, end jeg vil give en skattelettelse,« siger hun.

Regeringen forventer at Dansk Folkeparti til efteråret skal være med til at bære reformen igennem. Det håber Mette Frederiksen, at hun kan forhindre.

»Jeg har en klar forventning om, at DF ikke vil lægge stemmer til det. Vi har kørt et rigtig fint parløb om topskattelettelser, og det regner jeg med, at vi gør igen. Om det er topskattelettelser af navn eller af gavn gør ingen forskel,« siger hun.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra DF, men partiets gruppeformand Peter Skaarup har tidligere sagt, at man først vil kommentere regeringens udspil, når man har haft lejlighed til at se det.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har beregnet, at en afskaffelse af loftet over beskæftigelsesfradraget vil påvirke lavt- og højtlønnede meget forskelligt.

Tjener man for eksempel op til 28.500 kr. om måneden, vil man ikke mærke det. Står der 100.000 kr. på lønchecken, sparer man 2.600 kr. i skat om måneden.

Mette Frederiksen mener, at regeringen forsøger at narre folk.

»Det er en topskattelettelse ad bagdøren, absolut. Den er så tæt på at gå ind ad fordøren, som den overhovedet kan. Den lyder til at være noget andet. Men hvis vi siger, at en helt almindelig lavtlønnet får nul kroner, og en direktør får 18.000 kr. om året, så er det jo en topskattelettelse. Mellemindkomster får også noget, men det vender skævt, og i mine øjne er det for skævt,« siger hun og forventer, at regeringen vil finde alle mulige måder at hjælpe de samme få mennesker på.

»Det hele falder tilbage på, om man vil lave politik, der gavner de mange, eller politik, der gavner de få. På det punkt vælger regeringen konsekvent at lægge sig det forkerte sted. Det må vi prøve at forhindre igen,« siger hun.

Også geografisk rammer forslaget meget forskelligt fra udkanten og til hovedstadsområdet.

»Som altid med denne regering rammer det så skævt som det overhovedet kan. Jeg har sagt det til Løkke før, at det er som om de er nærmest ligeglade med det, der sker vest for Storkøbenhavn. Vi bliver nødt til at ville et Danmark, der hænger sammen, og det er udspillet ikke udtryk for,« siger Mette Frederiksen.